zak-ogar02Против Оливера Ивановића се на Косову води политички процес и Европска унија мора одмах да реагује да би се прекинуло с том фарсом.

Овако, у разговору за „Новости“, Жак Огар, својевремено вођа специјалних оперативних снага после потписивања Кумановског споразума у једној реченици сажима мотиве покретања петиције за ослобађање Ивановића међу, чијим се иницијаторима и сам налази.

— Петицију сам покренуо с пријатељима Николом Мирковићем и Слободаном Деспотом, зато што смо већ дуже време веома забринути за судбину Оливера Ивановића. То што се њему догађа је истинска неправда – каже Огар.

Зашто се заиста Оливер Ивановић нашао иза решетака?

— Ивановићев „злочин“ је што је свим снагама инсистирао на доследној примени још увек важеће резолуције УН према којој су Косово и Метохија саставни део Србије. Он је жртва политичког процеса. То је свима јасно. Европска унија зато мора да под хитно нешто учини. Не сме да дозволи да га косовске власти тако третирају. То што се догађа није ни прихватљиво, ни нормално.

Шта се надате да ћете постићи с овом петицијом?

— Желимо да алармирамо јавност, медије и Европску унију и упозоримо их на то што се дешава Оливеру Ивановићу. Не можемо да им дозволимо да га забораве.

Коме ћете је и када предати?

— Федерики Могерини. Она има власт. У њеној ингеренцији су спољна и безбедносна политика. Самим тим, и питање правде на Косову.

Какав је одзив?

— Петиција је само 24 сата после стављања на сајт већ имала више стотина потписа. Оставићемо је отворену неколико недеља, с надом да ће изазвати одјек на Западу.

Како вам изгледа тренутна ситуација у региону?

— Веома лоше. Види се да прича која је започета на Косову није завршена. То су најбоље показали последњи догађаји у Македонији. Покушај дестабилизације региона Балкана се наставља.

Ко, према вашем мишљењу, стоји иза тога?

— Увек исти фактори. САД и ЕУ врше притисак на Русију на све могуће начине. Преко Украјине, али и дестабилизујући Бугарску, Србију и цео регион Балкана који је веома осетљив. Косово је део овог мозаика. Дешавања у Македонији последњих дана нису случајна. Јасно је да су терористи, који су напали Македонију, дошли с Косова, из ОВК. Сви то знају, али Америка и ЕУ не раде посао за који су добили мандат.

Где видите узроке последњих покушаја да се дестабилизује Балкан?

— Албанци желе да остваре свој стари сан из Призренске лиге о такозваној великој Албанији. Тај пројекат никада нису напустили. На то их подстичу САД. Цела ситуација служи америчким интересима, јер доприноси додатном притиску на Русију.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Жак Огар о поступку против Оливера Ивановића

* Обавезна поља