cedomir-cupic-1ЧАЧАК — У српској политици морал није много присутан, а показало се да политика која се не ослања на етику има тешке и опасне последице, рекао је Чедомир Чупић.

Професор Факултету политичких наука, некадашњи председник одбора Агенције за борбу против корупције и садашњи члан тог тела, синоћ је у клубу чачанског Дома културе одржао предавање о моралној одговорности појединца и односу морала и политике.

“Надам се да ће наши политичари то схватити, у супротном ће постати жртве своје заблуде. Грађани то лако процене и власт се може изгубити. Они морају водити рачуна о обећањима које дају, и да ли их испуњавају. Имају велику одговорност, јер њихови поступци утичу на све грађане, па ако користе недозвољена средства опасни су за себе и цело друштво”, рекао је Чупић.

Према његовом мишљењу, урушавање вредности и морално посрнуће у нашем друштву је последица заједницког деловања неколико фактора, материјалне кризе и наше политичке културе.

“Све досадашње власти су доприносиле материјалним невољама, а ту је и светска криза. Грађани се боре за опстанак, а у таквим условима људи не могу да развијају своју културу. Сиромаштво и духовна беда остављају тешке последице, то више наликује животињском него људском животу, па опоравак привреде и запошљавање стварају предуслове за унапређење политичке културе и освешћивање грађана”, додао је он.

Чупић напомиње да за успостављање делотворне демократије нису довољни само формални услови, већ је неопходна и социјална претпоставка.

“Могу постојати партијски плурализам, званична владавина права, политичка конкуренција, слободни избори и медији, а да демократско уређење изостане. Зато је неопходно радити на побољшању економског положаја грађана и просвећивању политичара и обичних људи, како би се успоставила одговарајућа политичка култура”, закључио је Чупић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на У српској политици нема морала

* Обавезна поља