Dodik MiloradБАЊАЛУКА – Република Српска жели стварање три државе конфедерално повезане у БиХ, у супротном могућ референдума о независности, каже председник РС Милорад Додик.

„Не искључујемо могућност да РС задржи своје право да једног тренутка у будућности распише и спроведе референдум о свом статусу као што видимо у праксама многих у Европи“, рекао је он и напоменуо да је владајућа структура у Народној скупштини усвојила Закон о референдуму и начинима његовог спровођења.

Он је истакао да РС подржава право народа на самоопредељење, а да је референдум на Криму за њега легалан и легитиман, објавиле су „Независне новине“.

„Чак ни БиХ у Генералној скупштини УН није гласала за одбацивање референдума на Криму, што значи да ако признаје тај, признаће и наш“, сматра Додик.

Према његовим речима, видљива дипломатска активност европских земља у БиХ задњих месеци одвија се у светлу предстојећих европских избора, а да они не желе да се упусте у реалну анализу која би показала да БиХ није одржива.

Додик је истакао и да је РС опредељена за мир и проналажење решења за БиХ кроз дијалог, без наметања решења високог представника, објавиле су „Независне новине“.

petricПетрич – Додиков референдум не би признао ни садашњи Београд

САРАЈЕВО – Аустријски дипломата и бивши високи представник међународне заједнице у БиХ, Волфганг Петрич, сматра да се Република Српска неће отцепити.

Уколико би се то, ипак, догодило Република Српска би завршила као изоловано острво под максималном контролом Русије, тврди Петрич.

„Политика у Републици Српској је већ одвојена од политике остатка БиХ, али тај БиХ ентитет се неће одвојити, јер би тиме РС само учинила неважећим своје међународно признање које је стекао Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Петрич.

Он сматра да би отцепљењем од БиХ, РС постала као Нагорно Карабах или Транснистриа, потпуно зависна о „великом брату у далекој Москви“ и изолована од остатка Европе.

„Чак ни садашњи Београд не би подржао одвајање РС од БиХ. Оно што гледамо у РС је, једноставно, стара игра једног политичара који већ годинама не може да пружи Србима у Босни бољи живот, и који константно продаје ресурсе земље и позајмљује новац који ће опет грађани враћати, а то је крајње неодговорно. Поделе БиХ неће бити. Нико не би прихватио ратни сценарио са Крима у самом срцу Европе“, рекао је Петрич.

Овај дипломата сматра да се, уместо подели, БиХ снажно мора окренути путу унутрашњих интеграција, уклањајући све непотребне локалне границе, и спољне интеграција, брзим корацима и напретком према Европској унији (ЕУ).

Петрич је за агенцију Анадолија, како су пренели медији у БиХ, рекао да БиХ мора да мења Дејтонски мировни споразум и направи дубоке промене прекомпозицијом ентитета, кантона, многих министарстава и нефункционалних влада.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик и Петрич о референдуму у БиХ

* Обавезна поља