dolari-foto-D-JEVREMOVICHБЕОГРАД – Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) у фебруару ове године износиле су 11,58 милијарди евра, што је за 1,27 милијарди мање него у фебруару 2013, стоји у најновијем статистичком билтену НБС.

У односу на јануар, када су девизне резерве износиле 11,95 милиона евра, другог месеца ове године смањене су, према подацима НБС, за око 400 милиона.

НБС је претходну годину завршила тако што је на крају децембра имала девизне резерве у износу од 12,10 милијарди евра.

Како је централна банка раније саопштила, највећи девизни прилив у току јануара реализован је од продаје државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту у износу од 66,3 милиона евра.

Због слабљења динара, НБС је само у јануару интервенисала на међубанкарском девизном тржишту продајом 330 милиона евра у циљу ублажавања претеране дневне осцилације курса.

Како су навели у НБС, у јануару су остварени приливи по основу издвајања девизне обавезне резерве банака у нето износу од 45,8 милиона евра и по основу коришћења кредита и донација у укупном износу од 14,3 милиона евра.

Већи одливи бележи се због измиривања обавеза према инокредиторима у износу од 31,3 милиона евра и по основу отплате дуга ММФ-у у износу од 22,6 милиона евра, наводи се у претходном саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Драстично смањење девизних резерви Србије

* Обавезна поља