dodik vucicБАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је премијера Србије Александра Вучића да се састану у што скорије време и утврде адекватене одговоре за заштиту државних и националних интереса Србије и Републике Српске, поводом, како је навео, претњи турског премијера Тајипа Ердогана миру и стабилности у БиХ.

„Сматрам да је неопходно да се, као најодговорнији носиоци власти у Србији и Републици Српској, у најскорије време састанемо, и утврдимо адекватне одговоре за заштиту наших државних и националних интереса”, наводи се у Додиковом писму Вучићу.

Додик је изјаву турског премијера да ће онај ко дирне Бошњаке имати посла са 100 милиона Турака и да ће турски бродови упловити у Неум, јер је то подршка њеном суверенитету, оценио као „нескривени и брутални напад највиших функционера Републике Турске на мир и стабилност Босне и Херцеговине”, у којој је Република Српска један од два државотворна ентитета, а српски народ један од три констититутивна народа.

„Изражавамо оправдану бојазан да ће ова ескалација претњи, која долази од највиших турских функицонера, проћи без реакције осталих европских држава, које су и до сада показивале неразумљиву толеранцију према нападима на мир и стабилност у БиХ које су стизале из Турске”, навео је Додик.

Он је позвао Вучића да предузме све неопходне мере и да, с озбиром да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, на којем се БиХ и одржава, заштити сам споразум и Републику Српску са свим правима које црпи из тог међународног акта, али и српски народ који је од стране турског премијера означен непријатељским, и то у својој земљи.

Додик је подсетио Вучића да је Турска чланица Савета за имплементацију мира, оценивши да се годинама, у оквиру тог тела, понаша као адвокат само једног народа у БиХ и отворено заступа бошњачке интересе.

„Иако су и Србија и Хрватска гаранти Дејтонског мировног споразума нису чланице Савета за провођење мира, па је и на тај начин остављен маневарски простор државама које желе да разграде споразум, ради чије примене су се и самоосновали”, наводи се у писму.

Додик још сматра да Турска „већ дуже време не помаже примени споразума на којем почива БиХ” и потпуно се отворено меша у унутрашња питања БиХ.

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик позвао Вучића да усагласе одговор Ердогану

* Обавезна поља