erdoganБЕОГРАД  – Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је на једном предизборном скупу да би свако ко на било који начин „дирне Бошњаке” против себе имао „100 милиона Турака”, истакавши да зато не треба да чуди „кад турски ратни брод уплови у Неум” јер је то знак подршке суверенитету БиХ, преноси „Вечерњи лист” у издању за БиХ.

Вечерњи лист оцењује да се Ердоган за потребе изборне кампање у Турској почео мешати у унутрашња питања и односе конститутивних народа у БиХ и поставља питање да ли ће Савет министара БиХ реаговати на изјаву турског премијера.

Иначе, није било могуће пронаћи шире изводе на енглеском језику из овог говора, који је Ердоган, кандидат за председника Турске, наводно одржао на једном предизборном скупу уочи комеморације сребреничким жртвама у Поточарима.

Наводни изводи су објављени на неколико бошњачких сајтова, попут гоБиХ.ба, цазин.нет и сафф.ба, мада није прецизиран извор тих извештаја.

„Турска или Османско царство је своју браћу Бошњаке у давној прошлости предало непријатељу, Аустроугарској, без икакве заштите!

То себи никад нисмо и нећемо моћ халалит, али онда је поново зло дошло по Бошњаке и опет смо на том испиту пали, нисмо успјели да их заштитимо!

Сад се кунем великим Алахом да, кад би ико на било какав начин дирнуо Бошњаке имао би против себе сто милиона Турака!!!

Зато се немојте чудит кад турски ратни брод уплови у Неум јер то је наш знак и подршка суверенитету БиХ!”, наводно је рекао Ердоган, преноси „сафф.ба”.

Првобитно је било најављено да ће у Неуму од 14. до 19. јула бити одржане поморске вежбе турске морнарице, али засад око тога још нема званичне сагласности у Сарајеву.

У међувремену, ову изјаву оштро је осудио председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да Бошњаци живе слободно на овим просторима, а да претњу турског премијера треба схватити више као мешање Турске и охрабривање бошњачких политичких странака да буду још агилније и агресивније према другима у БиХ, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.

Додик је рекао новинарима да је „Турска значајан реметилачки фактор у БиХ управо зато што се селективно понаша и што користи свој огроман економски и политички потенцијал да би била искључиво на једној страни, а Ердоганова изјава то најбоље показује”.

Он је тим поводом оценио да је основна порука да „Турска хоће БиХ”.

Према Додиковим речима, порука је послата РС и тако је треба разумети, а Ердоганова изјава није одбрана Бошњака већ претња.

„То је претња нама, да не само да не смемо да дирамо Бошњаке, јер их нико на дира, него да не смемо да се супротставимо политичком експанзионизму Бошњака у вези са њиховим аспирацијама за БиХ. Ја то схватам као претњу, али не схватам да би због тога неко морао да се бави или бори на политички начин. Република Српска је трајна у БиХ и изјаве о дирању и недирању утицаће само на вербалном нивоу”, нагласио је Додик.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић рекао је да је последња изјава турског премијера до сада најбруталнија, најтежа и најдиректнија увреда и претња Србима и Хрватима и свима другима који нису Бошњаци, а који живе у БиХ.

„Називајући све који вековима живе у БиХ на својим кућним огњиштима непријатељима и стајући у заштиту само једног народа у БиХ, Бошњака, Турска је изгубила сваки кредибилитет добронамерног партнера у билатералним односима са БиХ”, саопштено је из кабинета Радмановића.

Радмановић је најавио да ће преиспитати свој досадашњи конструктиван политички став према Турској због континуираних грубих и увредљивих изјава турских званичника.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган прети у име Бошњака

* Обавезна поља