episkop-porfirije(1)ЗАГРЕБ – Нови митрополит загребачко-љубљански Порфирије поручио је у Загребу да на нову дужност долази с радошћу, без предрасуда и отвореног срца у односу на све грађане Хрватске и Словеније.

„Поздрављам све католике, протестанте, све хришћане, браћу других вероисповести, поздрављам и атеисте и агностике. Увек ћу искрено бити спреман за дијалог са свим људима, а дијалог, праштање и помирење биће начела која ћу настојати да примењујем у пракси“, рекао је митрополит Порфирије пошто је преузео дужност у Саборном храму Преображења господњег у Загребу.

Свечану литургију предводио је патријарх СПЦ Иринеј који је рекао да нови митрополит долази у епархију која је „у ближој, али и даљој прошлости прошла тежак и трновит пут-пут страдања“, преноси агенција Бета.

„Имајући у виду ваше карактерне особине, да сте човек дијалога, човек који гледа у сваком оно што је битно и суштинско, надамо се да ћете на овом месту показати те особине и чинити оно што је потребно да превазиђемо многе ствари из наше неславне прошлости“, рекао је поглавар СПЦ.

Устоличењу новог митрополита присуствовали су, међу осталим, потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министри правде Никола Селаковић и спорта Вања Удовичић, највиши представници Католичке цркве у Хрватској на челу с кардиналом Јосипом Бозанићем и представници других верских заједница.

Сабор Српске православне цркве је крајем маја, после смрт митрополита Јована, именовао епископа јегарског Порфирија Перића за новог митрополита загребачко-љубљанског.

Загреб: Увођење епископа Порфирија у трон митрополита загребачко-љубљанског

У Саборном храму Преображења Господњег у Загребу данас ће бити уведен у трон нови митрополит загребачко-љубљански Порфирије, а свечану литургију служиће патријарх СПЦ Иринеј.

Епископ јегарски Порфирије именован је за митрополита загребачко-љубљанског на пролећном заседању Сабора СПЦ, а након смрти митрополита Јована, преноси Танјуг.

Очекује се да ће увођењу епископа Порфирија у трон митрополита присуствовати представници хрватске и словеначке власти, Католичке цркве и других цркава и верских заједница, представника јавног и друштвеног живота.

„Искрено ћу радити на дијалогу са свим добронамерним људима у Хрватској, али у првом реду ћу, разумљиво, водити бригу за поверене ми православне хришћане у Епархији загребачко-љубљанској“, рекао је владика Порфирије у интервјуу агенција Хина уочи инаугурације.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Устоличен митрополит Порфирије

* Обавезна поља