KRSTIMIR PANTIÆЗВЕЧАН – Заједничка свечана седница четири општине севера Косова, која је требало да почне данас у 15 часова, одложена је, јер у Бриселу трају разговори Београда и Приштине на техничком нивоу о начину одржавања свечаних седница.

Градоначелник северне Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је, обраћајући се одборницима, да је седница одложена због данашњих разговора радних група Београда и Приштине у Бриселу, на којима би требало да буде донета одлука о начину функционисања општина у складу са Бриселским споразумом.

„Ово ни на који начин не значи да ћемо попустити под притисцима Приштине, да ћемо прихватити да радимо по законима такозване државе Косово, већ желимо да дамо шансу нашој влади и преговарачком тиму да у Бриселу испослују поштовање договореног“, рекао је Пантић одборницима.

Седници су присуствовали градоначелници општина Звечан, северна Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток, као и начелник Косовско-митровичког округа Васа Јелић.

Присуствовали су и одборници Грађанске иницијативе СДП-а и њихов лидер Оливер Ивановић, иако је раније најавио да ће бојкотовати свечану седницу општине Северна Митровица.

Заједничка седница одборника четири општине са севера Косова трајала је кратко, а присуствовали су јој и представници Еулекса и КФОР-а, док албански одборници нису били на седници.

Приштина на разговорима у Бриселу тражи да одборници и градоначелници положе заклетву у складу са косовским законима, док Београд и Срби са севера Косова инсистирају на статусној неутралности.

Свечана седница све четири општине са севера Косова и Метохије требало је да буде одржана данас у 15 сати у Звечану.

Седнице је првобитно требало да буду одржане пре подне и то у Лепосавићу у осам сати, у Зубином Потоку у 10, у Звечану у подне, док је седница општине Северна Митровица требало да буде одржана у 14 сати.

Касније је договорено да се на једном месту одржи свечана седница све четири општине и то у 15 сати.

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а косовско министарство локалне самоуправе саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

________________________

Влада Србије жели компромис око конституисања општина

Aleksandar-Vulin-4КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да Влада Србије и Срби са севера Косова дају све од себе како би се постигао компромис у вези одржавања свечаних седница скупштина општина на северу покрајине.

Вулин је изјавио да је одржавање свечаних седница на северу Косова ствар која се тиче одређеног законодавства и да је сигурно да су представници Владе Србије и Срба са севера Косова дали и да дају све од себе да се компромис постигне како би општине почеле да функционишу.

Вулин је у изјави новинарима у Косовској Митровици рекао да су изабрани представници Срба потпуно легитимни представници грађана и да су изабрани великим бројем гласача због чега нема разлога да се поставља питање њиховог легалитета.

„Само онај ко жели политичку нестабилност на Косову и Метохији имаће проблем са конституисањем скупштина општина, онај ко не жели да се бриселски споразум спроведе, да се Заједница српских општина формира – он ће стално тражити и измишљати нове разлоге зашто нешто не треба да се деси“ – рекао је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Докле одлагања, Пантићу?!

* Обавезна поља