prosveta-strajkНа протесту који су данас испред зграде Владе Србије и Министарства просвете организовали незадовољни просветни радници дошло је до инцидента у коме је министар просвете Срђан Вербић поливен водом.

Више хиљада просветара из целе Србије, данас  се окупило испред министарства тражећи да се побољша  катастрофално стање у образовању као и да министар Вербић поднесе оставку.

Вербић се у једном тренутку појавио из правца парка Мањеж и само са својим шефом кабинета  прошао кроз масу демонстраната. Ситуација је била веома напета и на ивици тежег инцидента, а Вербића су протестанти неколико пута полили водом. Синдикални активисти су штитећи га окружили министра који је затим безбедно ушао у зграду Министарства. Нако тога Вербић је позвао представнике синдиката на разговор у зграду Министраства. Састанак је међутим завршен без договора, тако да се штрајк наставља.

Фото Р. Крстинић

Претест  је почео испред Скупштине Србије, тачно у подне. Представници просветара из Београда, Чачка, Зрењанина, Крушевца и других места у Србији, уручили су  Александри Јерков, председници Одбора за образовање, као и свим посланичким групама, захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине.

Једина тачка дневног реда те седнице требало би да буде, како је рекао Милорад Антић један од синдикалних лидера, тежак материјални положај образовања у Србији.

Просветни радници су затим кренули ка згради Владе Србије и Министарства просвете да би одговорнима предали листу својих захтева.

Саобраћај у улицама Немањиној и Кнеза Милоша је у прекиду.

У мноштву застава и транспарената  које носе просветари уочљиве су поруке: “ Просветар, а не просјак“, „Овде су београдски професори“, „Рушење просвете – Србија без будућности“ ….

Школе које припадају синдикатима који штрајкују већ четири месеца данас су потпуно обуставиле наставу.

Фото Р. Крстинић

Јерков:Ниједан посланик да не ћути пред просветарима

БЕОГРАД – Председница скупштинског Одбора за образовање из ДС Александра Јерков обећала је данас просветним радницима да ће уложити напор за одржавање седнице Скупштине Србије на којој би се расправљало о ситуацији у просвети.

Два синдиката, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије данас су, током протеста, председници Одбора предали захтев да прикупи довољан број потписа за одржавање седнице Скупштине Србије.

„Обавестићу просветаре о томе колико потписа сам успела да сакупим, а свакако ћу све своје напоре уложити у то да сакупим довољан број потписа и да и остале народне посланике упозорим на то да је њихова обавеза да ову иницијативу подрже” изјавила је Јерков.

Како каже, нико ко је изабран од стране народа нема право да остане нем и да игнорише захтеве људи који обављају један од најважнијих послова у нашој држави.

Просветни радници, како је навела Јерков у саопштењу ДС, желе једино свој посао да обављају достојанствено и не пристају на то да возач или спремачица у неком јавном предузећу или бројач путника у аутобусу имају плату неколико десетина хиљада динара вишу од њих.

Запослени у просвети не могу да схвате да Скупштина у истом дану у ком додели 200 милиона долара Србијагасу и 300 милиона евра Ер Србији одлучи да нема 23 милиона евра да њихове плате буду макар на републичком просеку, рекла је Јерков, сматрајући да се Влада Србије петомесечним игнорисањем просветара „руга средњем слоју, образованим људима и образовању”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Просветари одржали протест и Вербића полили водом

* Обавезна поља