visoki-decani-teroristiУ поступању западних држава према косовском питању све је било спорно од самог почетка. Давање подршке албанским терористима да све жешће ударају по српским снагама, вршење притисака на Београд и тражење све већих уступака, бомбардовање СР Југославије, легитимизовање етничког чишћења, једнострано проглашавање независности, па још један круг притисака на Београд да ту глупост прихвати.

Запад је ишао из једне грешке у другу, не желећи уопште да преиспита сопствене поступке и неразмишајући о последицама. Све се заснивало на голој сили. Са циљем да се покаже како је тај исти Запад поступао морално исправно. Сва упозорења о томе како се све може на Косову сломити, и произвести хаос на Балкану, нису узимали за озбиљно. НАТО је од 1998. кокетирао са ћелијама Ал-Каиде међу Албанцима. Иначе албанске ћелије Ал-Каиде су формиране 1992. када је Осама бин Ладен посетио Тирану. Ал-Каида је била згодан савезник, пешадија у борби против српске полиције и југословенске војске. Затим су их, после 1999. оставили на миру, са образложењем да би свака акција против њих била схваћена као „антиалбанска“. А НАТО је требао да се поставља „антисрпски“. Албанци нису смели бити провоцирани. Успут, радикални исламисти су још схватили и да су награђени: учествовали су у борбама као НАТО пешадија, затим их нико није дирао, а похватали су и добре везе са појединим руководиоцима у Приштини.

Доказ свега је и реакција косовске полиције на инцидент у Дечанима од пре три дана. Четворица терориста, под пуном ратном спремом је дошло до капије српског манастира. У Приштини, уплашени од тих истих терориста, демантују да све има везе са тероризмом. Има, и те како има!!! Не само да је Косово једно од ретких подручја на којима је Ал-Каида увећавала своје капацитете за деловање од 2004. године, већ је у међувремену своје пипке пустила и Исламска држава, а појединци су држали контакте и са египатском Муслиманском браћом. Под носом НАТО цветало је зло. Сада је ђаво дошао по своје. Нажалост, инцидент из Дечана је само први у низу. Тек ћемо гледати какве ће све проблеме правити радикални исламисти на Косову.

А шта ће НАТО?

Па, вероватно ништа.

Они су своју мисију завршили. Барем тако мисле у Монсу. Наредне године ће показати да ли је део те мисије било и помагање да се радикални исламисти на Косову множе. Да ли је досадашње нечињење НАТО било само пука случајност или смишљени план. Како год, треба се спремати за нове претње. Свашта ће се по овом питању дешавати у блиској будућности.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Дошао ђаво по своје

* Обавезна поља