milovan-drecun(2)БЕОГРАД – Конституисање српских општина на северу Косова је решење којим се отвара пут да се иде напред, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун

„Решење које је постигнуто можда је могло да буде и боље, али оно одговара статусној неутралности и преговарачком оквиру у којем је вођен бриселски процес и у којем је постигнут Бриселски споразум“, рекао је Дрецун за РТС.

Дрецун је рекао да је Бриселски споразум постигнут уважавањем посебности ситуације на северу Косова, док Приштина покушава да омаловажи ту чињеницу и покушава да наметне решења која не могу да се примене, јер српски народ не жели да их прихвати на северу.

Од Приштине се сада тражи, како је истакао, да уважи ту посебност севера Косова и да се понаша конструктивно, а то се очекује и од представника српског народа који су на изборима добили мандат да се боре за интересе народа и државе Србије на КиМ.

„У последње време упадамо у замку Приштине која покушава да маргиналним и небитним, формалним стварима, покаже албанској јавности да Бриселски споразум није толико лош по Албанце и самопрокламовану независност“, истакао је Дрецун.

Реч је о унутрашњим албанским потребама, али, додао је, и српским представницима који наседају на те приче Приштине.

Он је истакао да је битно да статусни оквир буде неутралан и да формирање ових општина буде у статусно неутралном оквиру, што се са овим решењем постиже.

По питању оставке Пантића, Дрецун је казао да је он добио мандат да решава проблеме од грађана и да су оставке пасивно понашање, док је на Косову потребно активно понашање.

Дрецун је рекао да је бриселски оквир такав да је немогуће да једна страна изађе из њега јер би политичка штета била превелика.

„Албанци сада покушавају да формалним зачкољицама испровоцирају и смире своју јавност и обесмисле формирање Заједнице српских општина“, навео је он.

Дрецун је, коментаришући стратешки споразум који је јуче потписан између Албаније и Приштине, оценио да тиме покушава да се маргинализује Бриселски споразум у време када се припреме посете албанског премијера Београду.

„Тирана покушава да покаже да је Косово везано за Албанију више него за Србију“, додао је он.

Зато је одговорност српских представника који су изабрани на локалним изборима много већа јер ће формирање ових општина и Заједнице српских општина бити највећа брана таквим покушајима Тиране и Косова, нагласио је Дрецун.

Од Пантића се због тога, наводи Дрецун, као и од других изабраних представника очекује одговорно понашање и одржавање повезаности грађана који су их изабрали и државе Србије.

Он је додао да у том смислу Пантић нема простора за солистичка политичка деловања.

Морамо да пошаљемо јасну поруку међународној заједници, да се држимо Бриселског споразума, а да је Приштина та која искаче, као и да српску заједницу позиционирамо као чинилац који нико неће моћи да заобилази, закључио је Дрецун.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дрецун о конституисању косовских општина

* Обавезна поља