kosovska-mitrovicaКОСОВСКА МИТРОВИЦА – На северу Косова касно синоћ одржане су свечане седнице на којима су одборници и већина градоначелника потписали свечане изјаве и ступили на дужност. Одборници и градоначелници свечани изјаве потписали су у просторијама у којима није било државних обележја, као ни на изјавама које су потписали. Церемонија потписивања свечнаих изјава у свечетири општине – Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић обављена је иза затворених врата.

Градоначелник Северне Митровице Крстимир Пантић, који је раније данас поднео оставку на место заменика директора владине канцеларије за КИМ, није потписао свечану изјаву, али то нису учинили ни неки од одборника у општини Северна Митровица.

Један од одборника који је вечерас у Звечану потписао свечану изјаву Небојша Влајић изјавио је Танјугу да су он и његове колеге одборници као и градоначелник Вучина Јанковић дали свечане изјаве и тиме ступили на дужност.

„Од вечереса можемо да сматрамо да су органи општине Звечан конституисани“, реркао је он. На питање да ли је на изјавама које су потписали било обележја државности Косова, Влајић је казао да није било никаквих обележја, али да је горњи део изјаве био прелепљен налепницом испод које није било могуће видети шта се налази.

„Та налепница је била јака, ја сам покушао да је скинем, али без оштећења то није било могуће. Ја сматрам да је изјава била статусно неутрална“, рекао је Влајић.

Албански одборници у општини Северна Митровица добили су текст изјаве на листовима на којима су била обележја државности Косова. Цео процес одржавања свечаних седница у четири општине посматрали су представници Канцеларије ЕУ на КиМ, ОЕБС-а, и косовског министарства за локалну самоуправу који ће оценити законитост поступка.

Свечане седнице одржане су после целодневних консултација представника Срба и представника Канцеларије ЕУ на КиМ.

Састанак специјалног представника Европске уније на Косову Самуела Жбогара и градоначелника са севера Косова завршен је данас после нешто мање од сата, а Жбогар након састанка није желео да даје изјаве за медије.

Конститутивне седнице четири општине на северу Косова вечерас у 22 сата, сазнаје Танјуг. Одржан други по реду састанак изабраних градоначелника општина са специјалним представником ЕУ на Косову Самјуелом Жбогаром у северном делу Митровице.

Већина одборника се окупила испред општине, међу којима су и одборници из албанских партија, јавља дописник Жељко Тврдишић. Тамо ипак није дошао Крстимир Пантић.

Испред капије општине налази се по једно возило косовске полиције, и једно возило италијанског Кфора.

Слична ситуација била је и у Лепосавићу, Звечану…


Извор: Агенције

Коментари

Један коментар на Конституисања под тамом ноћи

Оставите коментар

Оставите коментар на Конституисања под тамом ноћи

* Обавезна поља