eps-salterБЕОГРАД – Потрошачи струје у Србији морају да плате најмање 1,7 милијарду динара више него што су потрошили, показује рачуница „Блица“.

Приговоре на доспеле рачуне за струју грађани могу да предају на шалтерима дистрибуција.

Србија је шокирана децембарским рачунима за струју. Готово да нема грађанина који не верује да му је „ЕПС Снабдевање“ обрачунао више струје нешто што је заиста потрошио, у шта сумња и министарка енергетике Зорана Михајловић. Према подацима до којих смо дошли, рачуни грађана увећани су за најмање 20 одсто, а како је месечни приход ЕПС 8,7 милијарди, јасно је да ова државна компанија жели да наплати 1,7 милијарди динара више него што је уобичајено.

Редови на шалтерима за рекламацију у свих пет електродистрибуција у Србији показују да је дошло до очито велике грешке. Новинари „Блица“ били су сведоци да су многи грађани, уз повике „лопови“ и „никада вам нећемо платити“ напуштали шалтере ЕПС, незадовољни због очигледног изостајања правог одговора за очигледан проблем.

– Држимо стаклорезачку радњу и обично око празника имамо мање посла. Рачун за месец новембар је био 6.190, да би нам за децембар стигао 12.031 динар иако смо у децембру краће радили – каже револтирана Љубица Арбутина.

Грађани су гласно коментарисали шокантно високе рачуне, а развијале су се и „теорије завере“: од тога да ЕПС намерно пушта струју нижег напона преко дана када је тарифа скупља, па самим тим се троши више струје при кувању, до тога да ће држава отети паре како би их опрала, па ће им накнадно због грешке умањити дуг.

– Рачун за новембар ми је био 4.700, а децембар 10.500 динара. Струју су ми очитали 2. јануара, а данас сам сама проверила бројило и видела да показује да за период од 14 дана нисам потрошила ниједан киловат јефтине струје, већ само скупе. А то је, признаћете, мало невероватно – каже љутито Драгана Радовановић.

Нишлијка Лидија Вучковић добила је петоструко већи децембарски рачун за струју за стан у којем нико не живи. Претходна два рачуна износила су јој по 1.100 динара са ТВ претплатом тако да сам се шокирала када је отворила коверту ЕПС-а и видела најновији рачун од 5.800 динара! Иако је стан празан и у њему нема никакве потрошње!

Већина грађана тврди да нису трошили више електричне енергије током празника, а и да јесу, рачуни за тих неколико дана нису могли бити дупло већи. Већина је искористила празнике и да отпутује.

– За новембар је стигло 7.000 а за децембар 16.000 динара. Да парадокс буде већи, ми смо у новембру славили Митровдан и тада се пуно кувало и припремало – каже Перса Вељковић.

Огорчени потрошач

Са 7.000 динара рачун је повећан на 15.000 динара. Не пада ми на памет да га платим.

Драгана Радовановић

Рачун за новембар ми је био 4.700, а децембар 10.500 динара, а сада ми бројило региструје само скупу струју, а јефтина се последњих 15 дана није ни померила.

Лола Јовановић

У стану ми живи подстанар. Младић је студент који троши обично по 5.000 динара за струју обично. Овог пута, рачун је 15.000 динара, зато сам и дошла да се жалим.

Љубица Арбутина

Рачун за моју стаклорезачку радњу ми је са 6.190 скочио на 12.013 динара, иако због празника у децембру краће радили. То је просто немогуће.

ЕПС: Нема попуста – више сте трошили

– Урадили смо контролу обрачуна децембарских рачуна и утврдили да су рачуни за струју за децембар 2013. тачно обрачунати и да није дошло до системске грешке – кажу за „Блиц“ у „ЕПС снабдевању“.

Обрадовић: Грађани имају право да се жале

„Грађани имају право да се жале уколико нису задовољни рачунима за струју, али прво морају да их плате“, каже генерални директор ЕПС Александар Обрадовић


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Рачуни већи за 1,7 милијарду динара

* Обавезна поља