Dragan DjilasБЕОГРАД – „Демократска странка (ДС) ће бити лидер у опозицији или лидер у власти“, изјавио је у предизборном интервјуу ФоНету председник ДС и кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас, уверен да ће избори у главном граду бити референдумско изјашњавање Београђана у којем ће он добити подршку за нови мандат.

„Не, ми нећемо у власт са Српском напредном странком (СНС), не зато што не волимо Александра Вучића, већ зато што они раде управо супротно свему ономе за шта се ми залажемо“, рекао је Ђилас.

Не може се, како је објаснио Ђилас, сарађивати са некима који о другима говоре „да им се затре семе, који лажу сваки дан о десет милијарди инвестиција, каналу до Егејског мора, јефтинијој струји, доласку Ал Дахре, Мубадале, фабрикама чипова и делова за Ербас и Боинг“.

„Могу само на основу онога што смо радили у Београду да обећам да нећемо са СНС у власт. Демократска странка ће бити или лидер у опозицији, ако не добије довољну подршку грађана, или лидер у власти, ако та подршка, чак и у овим недемократским условима, ипак, дође“, нагласио је Ђилас.

Изругивање интелигенцији народа

Према његовој оцени, изругивање је интелигенцији народа када мале странке кажу да ће ући у коалицију са СНС, ако напредњаци привате њихове вредности.

„Сад ће мале странке, које се боре за цензус, да условљавају највећу странку да ће с њима у Владу, ако они прихвате да буду оно што су Либерално демократска партија, Нова демократска странка- Зелени и не знам ко још. Зар заиста ико паметан може у тако нешто да поверује“, упитао је Ђилас.

Проблем Србије је то што политичари стално траже разлог да уђу у власт и да то прикажу вишим интересима, а у питању су њихови лични интереси, указао је Ђилас и објаснио „да власт значи моћ, значи новац, положај и све оно чему они жуде читавог живота“.

Афере без доказа

Говорећи шта очекује од изјашњавања за првог човека Београда, Ђилас је рекао да је сигуран да ће Београђани веровати својим очима и ономе што сваки дан могу да додирну то што је урађено у граду у протеклих пет година.

„Већ две године се лансирају разне афере, а протекла четири месеца, од када је уведена принудна управа, кампања је само интензивирана. Ништа од свега тога није добило никакав епилог или доказе, из разлога што таквих ствари нема“, рекао је Ђилас.

„То наравно неће спречити власт да кад им буде одговарало посегне за хапшењима мојих најближих сарадника“, додао је Ђилас.

„Ми смо сведоци приче да је Београд дужан више од милијарду евра у ситуацији када на званичном сајту Владе Србије стоји 400 милиона. И за те кредите које смо узели од страних банака са каматом од 2,84 одсто у просеку, проглашавани смо најгорима“, указао је Ђилас, и додао да „када узимају кредите по два одсто од Емирата, онда је то велико патриотско дело и велики економски успех“.

Према речима Ђиласа, Београд је једини град у којем није пала стопа запослености, град у којем су се градиле школе, обданишта, булевари, град који је имао најбољу социјалну политику, где смо бринули о најстаријима и најмлађима, о деци да добију бесплатне уџбенике за школу, свака трудница да има пуну плату и пензионери 13. пензију.

Земља која се гаси

Он сматра да се „ова земља, нажалост, гаси“ и прецизира да је у јануару исплаћено 15 одсто мање плата него у јануару прошле године, а оне су мање за шест одсто него прошле године“.

„Земља се само за тих 45 дана задужила кроз хартије од вредности за 452 милиона евра. То је једна пирамидална штедионица какве смо гледали у Дафимент Банци и код Језде“, оценио је Ђилас.

Према његовим речима, није довољно то што ви залепите знак Мерцедеса на Икарбусов аутобус да бисте могли да кажете да је Мерцедес инвестирао у Икарбус.

„Мерцедес нам је продао шасију, мотор, мењач и због доброг посла за своју компанију у Икарбусу је био и диркетор Мерцедеса за Србију. Живи били па видели у којој ће се тој европској земљи продавати овај „лажни српски Мерцедес“, рекао је Ђилас.

Будућност у ЕУ

„Будућност Србије је у Европској унији (ЕУ), али ДС о томе прича 24 године, а не две као неки, рекао је он и указао да је Србија направила корак напред у том процесу зато што је де факто прихватила да Косово више није њен део.

То је тешка одлука, ми смо је подржали, али смо имали довољно храбрости да грађанима кажемо шта тај (Бриселски) споразум заиста представља. Нема више институција државе Србије на Косову“, објаснио је Ђилас.

Он мисли да ће, без обзира што ми причамо о важним преговорима Београда и Приштине, тих преговора бити све мање и мање, јер је Бриселским споразумом стављена тачка на једну ствар.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на ДС ће бити лидер у опозицији или лидер у власти

* Обавезна поља