sanda-raskovic-ivic-3Санда Рашковић-Ивић изабрана за нову председницу ДСС-а

Потпредседница Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић изабрана је данас на Скупштини те странке за новог лидера ДСС.

Рашковић-Ивић добила је 359 гласова на Изборној Скупштини, док је други кандидат за председника Милош Алигрудић добио 174 гласа.

За потпредседнике странке изабрани су Борко Илић, Милица Радовић, Миленко Јованов, Милан Лапчевић, Мирослав Петковић, Предраг Џајевић и Славиша Ристић.

Делегати изборне скупштине изабрали су и чланове главног одбора.

Како је за агенцију Бета рекао извор из врха ДСС, избором Ивићеве за председницу аутоматски су изабрани и потпредседници које је она предложила.

Алигрудић је честитао новој председници на избору.

Први кораци – демократизација и децентрализација странке“

Новоизабрана председница ДСС изјавила је данас да ће њени први кораци бити демократизација и децентрализација странке путем измене Статута.

„Моји први кораци ће бити демократизација и децентрализација странке путем измене Статута. Даље ћу разговарати са општинским одборима и чланством, а онда ћемо кренути са изборном кампањом и промовисањем идеја партије“, казала је Рашковић-Ивић за агенцију Бета.

Она је навела да је потпредседника ДС С Милоша Алигрудића који је такође био кандидат за председника странке позвала да буде део тима.

„Господина Алигрудића сам позвала и неке вредне људе које бих радо волела да видим као део тима. Овде нема победника и поражених, већ сви треба да радимо заједно, јер смо сви чланови исте странке и треба да радимо за нашу странку и нашу идеју“, додала је нова председница.

Програм странке остаје исти

Коштуница, једини лидер ДСС од оснивања, поднео је оставку после неуспеха странке на мајским изборима, а странку од тада води Поповић. Поред Ивић, кандидат за новог лидера ДСС био је Милош Алигрудић.

Раније дана, вршилац дужности председника ДСС Александар Поповић изјавио је да програм странке остаје исти.

– И даље ћемо се залагати да Србија буде војно и политички неутрална, а ни под каквим условима нећемо одустати од очувања Устава Србије. Никада и ни под каквим условима нећемо одустати од борбе за слободну, политички и војно неутралну Србију – рекао је он.

Србија, како је Поповић навео, не треба да буде члан НАТО-а, нити било које друге војне алијансе “држављани Србије не треба да ратују за туђе интересе било где у свету”.

– Никада нећемо радити за рачун Брисела, а против интереса своје земље, као ова и претходне две владе, никада нећемо бити евроунијате, а увек ћемо бити слободари – рекао је Поповић.

Он је рекао и да се ДСС никада и ни под којим условима, неће одрећи Косова и Метохије, да никада неће прихватити сепаратистичке законе, противуставне (Борко) Стефановићеве договоре и Бриселске споразуме, такозвану “Републику Косова”.

– Јасно и једноставно, границе Србије су на Жутом Камену и Ђеравици, на Паштрику, Коритнику и Шари – рекао је Поповић.

Он је поновио и да ДСС и даље остаје при ставу да се за годину дана распише референдум на коме би се грађани изјаснили о процесу придруживања Србије ЕУ.

Чланови ДСС на скупштини треба да изаберу наследника Војислава Коштунице, који није присуствовао данашњем скупу.

Биографија

Санда Рашковић-Ивић је психијатар и психотерапеут. Чланица је ДСС од 2003. године, а била је и чланица Савета ДСС и председница Одбора за социјална питања, рад и запошљавање, као и чланица Одбора за европске интеграције. Била је и чланица Парламентарне скупштине Централно-Европске иницијативе.

За потпредседника ДСС изабрана је на страначкој скупштини 2005.

Од 2005. до 2011. била је амбасадор Србије у Италије. Након избора 2012, изабрана је за народну посланицу.

Аутор је многих стручних радова из области психијатрије и психотерапије. Члан је Светског удружења психотерапеута, Српског лекарског друштва и хуманитарне организације „Жене помажу женама“.

Говори енглески, француски и италијански језик.

Ђорђе Вукадиновић: Победа Санде Рашковић-Ивић заслужена и очекивана, у противном ДСС би чекала судбина СПО-а

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић је избор Санде Рашковић-Ивић за новог лидера ДСС-а оценио као очекивану, и поред тога што је скоро читав естаблишмент те странке био против ње.

– Победа Санде Рашковић-Ивић је за мене очекивана и заслужена. Мада је на крају ипак испала убедљивија него што је изгледало да ће бити, с обзиром да је готово читав естаблишмент био против ње. И то је, у суштини, више пораз окошталог естаблишмента, него њена победа – рекао је Вукадиновић, констатујући да је тиме ДСС макар добио некакву шансу за опстанак.

– С њом ДСС добија барем шансу да се бори и нада опоравку, на линији програмске сарадње и окупљања са другим, према власти критичким и суверенистичким групама и појединцима. У противном ДСС-у би била намењена улога СПО-а. Овако, са Сандом, добијају нову шансу, а видећемо да ли ће успети да је искористе – закључио је Вукадиновић.

Потпредседница Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић изабрана је данас на Скупштини те странке за новог лидера ДСС.

Рашковић-Ивић добила је 359 гласова на Изборној Скупштини, док је други кандидат за председника Милош Алигрудић добио 174 гласа.

Алигрудић и Рашковић-Ивић: Остаје исти програм

Милош Алиградовић и Санда Рашковић-Ивић раније данас су истакли да се залажу да се основе програме те странке, који су засновани на војној и политичкој неутралности, не мењају и апелују на јединство странке без обзира ко од њих двоје буде наследио Коштуницу.

Алигрудић и Рашковић-Ивић су у одвојеним изјавама новинарима у паузи страначке скупштине пренели своја уверења у победу на изборима.

Алигрудић је рекао да је судбина Србије да буде слободна односно да држава буде неутрална.  Он је казао да ће врло брзо доћи време да они који су данас еврофанатици ударе главом у зид и да се Србија зато мора припремити за скоро освешћење.

Алигрудић види ДСС као странку десног центра, а Србију као војно и политички неутралну земљу.  Упитан да ли ће ако победи у његовом тиму бити места за Санду Рашковић Ивић, он је одговорио да ДСС има изгледа једино ако остане јединствена странка.

Он је навео и да ако ДСС одржи свој програм и своју специфичну политику и на томе гради јединство, да су сви добродошли на било ком нивоу страначког рада.

Рашковић-Ивић је, такође, потврдила да ДСС и њена политика остају исте што значи да је то странка анти-НАТО, евроскептична и која се залаже за политичку неутралност.

– Оно што желим да променим јесте то како до те неутралности доћи – рекла је Рашковић-Ивић и додала да није грађанима довољно само објаснити шта је то неутралност већ како се до ње долази.

До тога се може доћи, поручила је кандидаткиња за лидера ДС С, само ако се мења начин рада, а то је да сртанка буде што више са народом и обичним грађанима.

– ДСС треба да постане стожер окупљања националне опозиције свих којима је на срцу слобода, суверенитет Србије и који се залажу за економски патриотизам – рекла је она.

На питање да ли у случају њене победе рачуна на сарадњу са Алигрудићем, она је казала да ће са противкандидатом разговарати ако он буде хтео, а да види пуно људи из Алигрудићевог тима који би могли да буду и у њеном и дају допринос раду странке.

aleksandar-popovic-dss-1БЕОГРАД – Заменик председника ДСС-а Александар Поповић позвао је данас власт у Србији да у року од годину дана распише референдум о уласку у Европску унију, преноси Бета.

„Никада и ни под каквим условима нећемо одустати од основног демократског права да се грађани на референдуму изјасне о уласку у Европску унију“, рекао је Поповић на скупштини ДСС-а, која данас бира свог председника.

Поповић је рекао да ДСС неће мењати своју политику неутралности и борбе за Косово и да никада неће радити у интересу Брисела, као што су, како је навео, радиле две претходне Владе Србије.

Скупштина се први пут одржава без присуства оснивача и дугогодишњег лидера странке Војислава Коштуница, који је после изборног неуспеха поднео оставку и повукао из политичког живота.

Кандидати за председника ДСС-а су Милош Алигрудић и Санда Рашковић-Ивић.

Обоје кандидата изјавили су данас, пред почетак избора за председника странке, да су одлучни да политика ДСС остане политички и војно неутрална Србија.

Рашковић Ивић је, новинарима на 12. изборној скупштини ДСС-а у Центру „Сава“ изјавила да стратешка политика странке остаје иста, јер је ДСС анти-нато и евроскептична странка, која се залаже за политичаку неутралност и поручила да ће се, уколико буде изабрана за председника, залагати да ДСС постане стожер окуљања националне опозиције.

Алигрудић је рекао да је будућност ДСС да буде модерна странка десног центра, која ће наставити свој програм за Србију као слободну, неутралну и економски независну државу.

Кандидати за новог лидера су Милош Алигрудић и Санда Рашковић-Ивић

Чланови Демократске странке Србије (ДСС) данас ће изабрати наследника Војислава Коштунице, а кандидати за новог лидера су Милош Алигрудић и Санда Рашковић-Ивић.

Алигрудић је поручио да ће његовом победом на председничким изборима, поново бити успостављено јединство у ДСС, док Рашковић-Ивић која се такође нада да ће наследити Коштуницу исто то обећава.

Алигрудић је, у писаној изјави, оптужио Рашковић-Ивић да жели да промени страначки програм заснован на војној и политичкој неутралности док Рашковић-Ивић то негира и истиче да само жели да промени пут којим ће стићи до основних циљева ДСС.

Она „отворено најављује промену програма ДСС и намерава да политику неутралности замени некаквим `суверенизмом`“, истиче Алигрудић у писаној изјави достављеној медијима.

Он објашњава и да „сам по себи `суверенизам`“ не значи ништа, јер је свака држава суверена“ док је „неутралност ужи и веома конкретан појам који значи економску сарадњу са свима у заједничком интересу, а политички и војни блок ни са ким“.

„Оваквим ставом Рашковић-Ивић, коју смо примили отвореног срца из Демократског центра Драгољуба Мићуновића, довела је у питање најважније програмско опредељење ДСС и унела поделу у странку“, навео је Алигрудић.

Коментаришући ставове противкандидата, Рашковић-Ивић каже да се ту ради „о несимпатичним оптужбама“ које нису тачне.

Она каже да основне делове програма ДСС – противљење уласку Србије у НАТО, евроскептицизам… и остало не жели да мења али да сматра да пут којим се до тога доћи треба променити.

„На изборима у недељу ДСС на демократски начин бира председника и тиме чланство и делегати покзују свој демократски капацитет,“, каже Рашковић-Ивић.

Она је додала да се нада победи, јер су њену кандидатуру подржало 88 одбора а Алигрудића 53, а да су избори у недељу прилика за све у странци да покажу да имају демократски капацитет.

Скупштина ће бити одржана у Центру „Сава“, а у првом делу ће говорити вршилац дужности председник Александар Поповић, најављено је из ДСС.

Коштуница, једини лидер ДСС од оснивања поднео је оставку после неуспеха странке на мајским изборима, а странку од тада води Поповић.


Извор: Танјуг

Коментари

2 Коментара на Санда Рашковић-Ивић на челу ДСС

  1. Повратни пинг: Ко је Санда Рашковић Ивић, жена „окрњене биографије“, која „оправдава“ хрватску Олују? | СРБски ФБРепортер

  2. Повратни пинг: Ко је Санда Рашковић Ивић, жена „окрњене биографије“, која „оправдава“ хрватску Олују?

Оставите коментар

Оставите коментар на Санда Рашковић-Ивић на челу ДСС

* Обавезна поља