miodrag-rakic-kurirБЕОГРАД – Миодраг Ракић, функционер НДС, у ексклузивном интервјуу за Курир отворено говори о разлозима изласка из ДС, с Драганом Ђиласом на челу, и штетности његове политике, зашто је СПС Ивице Дачића штетан за Србију, могућностима постизборне сарадње са СНС Александра Вучића. Бивши секретар Савета за националну безбедност и председник Бироа за координацију тајних служби открива да су избори пресекли финансијску истрагу о вези Мирослава Мишковића с нарко-кланом Дарка Шарића, њиховим кртицама у полицији и Немањиној 11, зашто је Дачићев шеф кабинета пет година одолевао саслушању о афери „Банана“…

Зашто вам се журило да напустите ДС, с Ђиласом на челу, у предизборној кампањи?

Велики план да се то уради није постојао. Борис Тадић никога није позвао да изађе с њим, одлука сваког члана је индивидуална. ДС се определио за позицију – „чекамо да Вучић и СНС своју популарност уруше, па ће се грађани окренути ка нама“. То чекање, које може да траје годинама, изгубљено је време за Србију. Нисам могао да останем у странци која је саму себе осудила на ту врсту пасивности.

У чему се НДС разликује од ДС? Исти људи у две колоне.

– Људи у НДС желе да ураде нешто конкретно и имају план како то да спроведу. Чини ми се да људи који су остали у ДС знају само шта неће, а не знају шта хоће. Знају да су против СНС. Како год, 16. марта ће се знати ко је донео исправну одлуку, а ко погрешио.

Који резултат бисте сматрали неуспехом?

– Трендови су позитивни. Сваки двоцифрени резултат био би велики успех.

Видите ли НДС у влади са СНС?

– Са свима смо спремни да разговарамо о неопходним реформама. Ако успемо да се договоримо с другим странкама о томе шта је неопходно урадити, НДС видим у влади. У супротном, бићемо у опозицији.

Јесте ли о томе разговарали с Александром Вучићем?

– Не.

Спекулише се да сте виђени за министра унутрашњих послова у будућој влади. Видите ли себе као Дачићевог наследника?

– Никад се нисам оптерећивао функцијама које сам обављао, радио сам што нико други није хтео или смео. Много је мање битно ко ће шта да буде у влади од договора шта ће та влада да ради. Неопходни су потези који ће за три месеца учинити владу непопуларном, па тамо ниједна функција неће бити слатка. Ако наставимо овим темпом, бићемо Грчка, али која није у ЕУ и за коју не постоји спремност великих финансијских институција да је спасавају.

Шта вас је спречавало да покренете процес против Мирослава Мишковића?

– Наша тактика за Мишковића била је другачија. На основу одређених обавештајних информација, не полицијских или тужилачких, почели смо да истражујемо повезаност Шарићевог нарко-клана и Мишковића. Идеја је била да када завршимо ту финансијску истрагу, покренемо поступак против њега, не за пореско кривично дело, већ за прање пара стечених наркотицима. У том случају оптужба против њега била би јача, основанија, ниједан страни посматрач не би долазио и био забринут за његова људска права. Ту истрагу смо покренули, нисмо је завршили јер су нас избори у томе пресекли. И Мишковић то зна.

Како зна?

– Зато што постоје људи који су му дојавили, као што и у овој влади постоје људи којима верује.

Ко су они?

– Мишковић је увек био добро позициониран. Прича да нисмо покренули ништа против њега не стоји. Мада ценим и поштујем то што је Вучић урадио преузимајући ризик и хапсећи Мишковића, као што ценим ризик Чедомира Јовановића у вези с хапшењем Милошевића.

Шта вас је спречавало да решите аферу „Банана“, саслушате Бранка Лазаревића пре пет година с обзиром на то да су контакти Дачићевог кабинета са Шарићевим кланом забележени на 130 дискова 2008. и 2009?

– У операцији „Балкански ратник“ заплењено је 5,5 тона кокаина, а акција у Уругвају била је само једна у низу. Имајте у виду да је операција трајала до јесени 2011. Те 2008. и 2009. видели смо да су везе Шарића у полицији и државним структурама озбиљне, али истраживање тих позиција показало би клану колико знамо и осујетило би будуће заплене. Били смо суочени с избором да ли неке људе да пратимо и чекамо да их ухватимо у примопредаји наркотика и пара или да их приведемо на разговор и питамо за везе с Лазаревићем.

И нисте их позвали?

– Суочени с избором да ли да се бавимо везама Лазаревића и Родољуба Радуловића и да операција пропадне или да запленимо 5,5 тона дроге, а да све везе документујемо и касније почнемо процесе, ми смо се одлучили за успешну операцију. Сваки доказ о контактима свих је архивиран на законом предвиђеном месту. Докази су неуништиви.

Зашто је онда Лазаревић склоњен из Србије, „награђен“ функцијом аташеа Србије у Атини?

– Не знам како је склоњен, сад је у судском процесу. Нама је одговарало да не буде у МУП, већ далеко од података, док трају операција и истрага.

Чијом одлуком је Светислав Бата Ђуровић сачуван на месту начелника СБПОК, иако је са Шарићима био на лету за Анталију у јуну 2009, после чега је његова смена тражена два пута?

– Шарић је у склопу своје криминалне империје имао и приватну туристичку агенцију, која је служила да спонзорише и организује различите врсте путовања пријатељима клана. У конкретном случају, чартер за Анталију изнајмиле су три агенције, од којих је једна Шарићева. Ђуровић је путовао регуларном туристичком агенцијом, чији је аранжман платио и донео доказе за то. Једина кривица је што се нашао у авиону са Шарићем са још 200 људи.

Кажу да је било само 37 људи?

– И то може да се провери. УКП никад није доставио доказе који демантују Ђуровићеве доказе. „Балкански ратник“, као и неке друге операције у вези са сузбијањем нарко-картела, није изнео УКП, иако се сад у медијима прави заслужан, већ БИА и неке друге организационе јединице МУП. На крају, када је слетео, Ђуровић је обавестио претпостављене ко се налази у авиону.

Зато што је, како кажу, приметио двојицу оперативаца, па да би се колико-толико искупио. А назвао је бившу министарку правде Снежану Маловић, своју куму и пријатељицу, сви су из Пљеваља, као и Шарић?

– Ту је, чини се, реч о замени теза, пребацивању одговорности на друге људе да би се скренула пажња с оних који су заиста имали везе с нарко-кланом. Ни СБПОК није учествовао у операцији „Балкански ратник“ управо због тога што смо се трудили да избегнемо икакву повезаност, чак и географску. Чак и да је хтео, није могао ништа да ода.

А улога Маловићеве?

– Никад није постојала оперативна информација о вези Снежане Маловић са Шарићима. Ако постоје икакви докази за Ђуровића, Маловићеву, било кога, крајње је време да добију судски епилог.

Ни истраге о 24 спорне приватизације нисте завршили?

– Није истина да ништа нисмо радили. Погледајте деловодне бројеве, кад су започете.

Испада да сте све радили, али без епилога?

– Важно је да је завршено и да се иде даље. Немам проблем да данас нешто радим, а да неко други буде заслужан јер је на крају битан само резултат.

Зашто је СПС напрасно једини неприхватљив партнер за НДС?

– Радећи са СПС у влади од 2008. до 2012, научили смо не само ко је Ивица Дачић већ ко су и шта су Душан Бајатовић, Милутин Мркоњић, Зоран Дробњак, Мића Мегатренд… каква је СПС структура по дубини и ми врло добро знамо да с тим људима ниједан озбиљан посао не може да се уради. Зато критикујемо СПС.

Али су вам се тек сад отвориле очи?

– Наша одговорност је што нисмо отвореније говорили о томе. О чему год да се договорите на седници Националног савета за инфраструктуру у вези са изградњом путева, у животу се не дешава. Колико год да имате састанака о потреби реорганизације „Србијагаса“, реформи полиције, пензионог система, то се у пракси не дешава. Лекцију колико кошта СПС у влади смо научили.

Зашто сте их онда трпели, што нисте ишли на изборе?

– Имали смо танку већину од 128 посланика и уцењивачки капацитет партнера био је велики. Није то питање трпљења, већ поштовања приоритета. Циљ те владе био је завршетак сарадње с Хагом и добијање статуса кандидата. То је испуњено. Цену смо платили на изборима, али више нисмо спремни да плаћамо ту цену.

Осећате ли се прозваним кад Дачић каже да с нестрпљењем чека окончање афере „Банана“ и хапшење Шарића јер ће се онда други чешати тамо где их не сврби?

– И ја једва чекам да се Шарић ухапси, али и постави питање где је његов новац. Говоримо о стотинама милиона. Неки имају циљ да се нико више не бави нарко-картелима и да поново имају корист од тог новца. Нико ко је у НДС, сигуран сам, није имао корист од тог новца.

А у ДС?

– То не знам. Гарантујем само за НДС. Па СПС је легално добијао Шарићев новац закупом „Ваниле“ у просторијама СПС. И ту је објашњење „то је легално“, они су, кажу, били угоститељи. Различите финансијске истраге које смо водили ми и велике западне обавештајне службе бавиле су се питањем Шарићевог новца.

Јесте ли знали шта ради Драган Ђилас, за кога се сад везују бројне афере?

– Не, да смо имали информације, покренули бисмо одговарајуће поступке.

Како коментаришете то што је Ђилас на индиректан начин казао да сте га разочарали преласком у НДС?

– Немам коментар.

Јесте ли у контакту с Ђиласом?

– Не.

А с Вучићем?

– Да.

Означавани сте као човек из сенке. Зашто сте баш сад одлучили да уђете у „јавну“ политику? Први сте на посланичкој листи НДС, улазите у посланичке клупе?

– Десило се. Никад нисам бирао шта ћу да радим. Радио сам оно о чему сам се договорио са сарадницима. Да, улазим у скупштину.

Зашто Тадић није на листи?

– Желео је да покаже да њему као носиоцу листе ниједна функција није битна.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Ракић – Са Дачићем не може да се уради озбиљан посао

* Обавезна поља