dacic-anticБЕОГРАД – Мере за стабилизацију српске економије треба да буду усклађене не само с правним, већ и са социјалним тековинама Европске уније (ЕУ), изјавио је данас председник Социјалистичке партије Србије и потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић поводом Међународног празника рада, 1. маја.

„Зато је важно да се направи што шира сагласност у оквиру социјалног дијалога између синдиката, послодаваца и представника владе”, казао је Дачић новинарима пошто је заједно с министром рударства и енергетике Александром Антићем положио венац на споменик у Београду оснивачу радничког покрета у Србији и борцу за радничка права Димитрију Туцовићу.

Он је истакао да је дијалог социјалних партнера била политика и претходне владе, наводећи да ће тако бити и у новој влади и да ће се водити рачуна како да неколико година економске кризе кроз који земља и грађани пролазе не остави трајне последице по политички, економски и социјални систем Србије.

„Колико су радничка права актуелна у данашњем модерном свету сведочи и чињеница да је Први мај, као празник, и даље важан, јер се и даље расправља о темама о којима се говорило пре више од 100 година”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, „борба за радничка права уско су повезана са економским развојем”.

„Нема високог нивоа радничких права без економског раазвоја земље”, нагласио је Дачић и изразио уверење да ће „како земља буде излазила из кризе и расправе на ову тему бити много озбиљније и да ће бити све више усклађене са социјалним тековинама ЕУ”.

Он је подсетио да ЕУ има више од 20 година потписану социјалну повељу, што је, како је навео, основа од које полази и нова Влада Србије.

Међународни празник рада обележава се у свету у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк и обуставило рад, тражећи боље услове живота.

Први мај је у Србији први пут обележен 1893. године протестним скуповима у Београду.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Економске мере ускладити са социјалним тековинама ЕУ

* Обавезна поља