francuska-polixijaДан после марша против тероризма, који је у Паризу окупио више од милион грађана и шездесетак страних политичких лидера, живот у Француској почео је да се враћа у „нормалу“ с неизбежним питањем: „Шта даље“? Из Париза је послата порука да Европска унија треба да пооштри надзор спољних граница Шенгенске зоне и да државе треба да ојачају међусобну сарадњу како би се спречило кретање терориста и њихова пропаганда преко интернета. Ово је договорено на састанку министара полиција 11 држава ЕУ и САД уз учешће америчког министра правосуђа Ерика Холдера и министра националне безбедности Канаде Стивена Бленија.
ЕУ због удара терориста пооштрава контроле граница.

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев изјавио је после састанка да су сви министри ЕУ били одлучни да се хитно уведе јединствен европски регистар пописа путника, што би омогућило размену информација о авионским путницима између држава ЕУ, уз загарантовану заштиту личних података. Учесници састанка су се, такође, сагласили да је ради ефикасније борбе против тероризма неопходно да се успостави партнерство с интернет оператерима и да се у што краћем року повуку сви садржаји који „позивају на мржњу и терор“.

Иако је Казнев нагласио да све треба да се спроведе уз поштовање „темељних грађанских слобода“, његова изјава наговештава да би ЕУ сада могла да пристане на оно што је већ годинама спорно између Вашингтона и Брисела и што је било тема жестоких расправа у Европском парламенту, а то је размена личних података путника у ваздушном прекоокеанском саобраћају. Нарочито се Француска досад противила преношењу личних података на начин како су то тражили Американци јер је то донекле било у супротности с постојећим законима о праву на приватност.

Француски електронски медији скоро без изузетка бавили су се питањем доношења новог закона о тероризму, иако је такав закон последњи пут донет пре само два месеца! Многи новинари већ су у недељу, без обзира на емоционалну атмосферу марша, изразили страх да ће се борба против тероризма водити на рачун слободе говора, да ће Француска по моделу САД, уведеном после терористичког напада на Њујорк 11. септембра 2001, морати да бира између демократије и безбедности.
Патриотске злоупотребе

fransoa-oland

Из редова десног центра, чији је лидер бивши председник Саркози који никада није крио да му је Бушова администрација узор, долазе отворени предлози да Француска донесе свој Патриотски закон. То је ванредни закон који је у САД на снази од 2001. године у име борбе против тероризма. Патриотски закон значајно је смањио грађанске слободе, омогућио да буде смањена и у сегментима укинута демократска контрола обавештајних служби што је, испоставило се, довело до драматичних злоупотреба као што су програми за мучење и бесправна изручења, те киднаповања у гангстерском стилу уместо хапшења с налогом тужиоца и правом на адвоката.

Министар Казнев најавио је и тешњу сарадњу с америчким обавештајним службама у размени података. Да такве размене досад није било довољно потврђује и податак да су америчке службе имале браћу Куаши на црној листи, а да су њихове француске колеге изгледа тек у петак из „Њујорк тајмса“ сазнале да су браћа била на обуци у Јемену! Казнев је и најавио убрзану модернизацију француске обавештајне службе.

Министри 11 држава ЕУ су се договорили да битно појачају размену обавештајних и других података о мрежама и деловању терориста, посебно оних који одлазе и враћају се у Европу. Због тога ће већа овлашћења добити правосудни механизам ЕУ Еуројуст и полицијска агенција Еуропол. Ове две европске институције никада досад нису показале посебну ефикасност, а један искусни француски полицијски официр назвао их је „козметичким организацијама“.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Европа у канџама Америке

* Обавезна поља