maja kocijancicБРИСЕЛ — ЕУ је реаговала на изјаве Едија Раме, наводећи да су неприхватљиве провокације пошто земље Западног Балкана напредују свака својим темпом у ЕУ интеграцији.

То је пренела Маја Коцијанчич, портпаролка високих званичника Европске комисије Федерике Могерини и Јоханеса Хана, уз наводе да напредак ка ЕУ укључује регионалну сарадњу, помирење и добросуседске односе.

Она је тиме дала званичну оцену ЕУ данашњег „упозорења Европској унији“ албанског премијера Раме да ће Албанија и Косово „бити принуђени да се уједине“ ако ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију и укидање виза Приштини.

„Пошто смо проверили шта је премијер Рама рекао у интервјуу, подвлачимо да Западни Балкан има јасну европску перспективу, утврђену од ЕУ на највишој равни. Сви партнери у региону су својствено сами потврдили опредељење за тај циљ и решеност да испуне нужна мерила, уз пуно поштовање начела и стандарда ЕУ“, наводи се у саопштењу.

ЕУ је у осврту на изјаву албанског премијера, како је пренела Маја Коцијанчич, „указала на то да они (партнери у региону) напредују, свако својим темпом, на том путу и ми од њих очекујемо нужне напоре за даљи напредак“.

„Поменута опредељења такође укључују регионалну сарадњу, помирење и добре суседске односе; све провокативне изјаве су у том оквиру неприхватљиве“, предочено је у реаговању ЕУ на изјаву Раме.

Рама је у изјави са шефом дипломатије Косова Хашимом Тачијем приштинској телевизији Клан Косова, такође рекао да се „две земље заузимају за уједињење кроз чланство у Европској унији“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ благо осудила Рамину изјаву о уједињењу Албанаца

* Обавезна поља