srbija_mrakКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Градоначелници са севера Косова позвали представнике ЕУ да јавно осуде идеје о цепању Србије.

Они су такође изразили разочарање због ћутања дипломата о изјави „албанских терориста са југа Србије у којима се прети отцепљењем дела територије Србије“.

Председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију, бивши полтички лидер „Ослободилачке Војске Прешева, Међвеђе и Бујановца“ изјавио је у уторак да уколико се украјински регион Крим придружи Русији то исто право треба дати и општинама Бујановац и Прешево чије становништво се 1992. на референдуму опеделило за припајање Косову.

У саопштењу достављеном агенцији Танјуг градоначелници општина Звечан, Северна Митровица, Зубин Поток и Лепосавић наводе да су три дана стрпљиво чекали да од представника међународне заједнице чују осуду таквих изјава.

Посебно смо разочарани ћутањем представника ЕУ и дипломата окупљених у дипломатску групу Пријатељи југа Србије, који ретко пропусте прилику да се огласе о сваком догађају у Прешеву или Бујановцу, али овај пут ћуте,”- стоји у саопштењу.

Градоначелници са севера Косова истичу да је политика дуплих стандарда и довела до сукоба на Косову и Метохији, те да није могуће гласно бранити територијални интегритет Украјине а још гласније ћутати када се позива на цепање Србије.

Градоначелници су захтевали од представника ЕУ и дипломата окупљених у групу Пријатељи југа Србије, да одмах јавно осуде идеје о цепању Србије и заштите њен територијални интегритет.

Они су истовремено упозорили да ако се изјавама о цепању Србије не стане на пут, да може доћи до несагледивих последица за цео Балкан и да политика дуплих стандард мора престати.

Ко не осуђује идеје о цепању Србије и ко је ћутао док се говорило о референдуму за отцепљење, мора бити свестан да нико не може знати где ће се све референдум организовати и ко ће све остати без дела територије,”- стоји у саопштењу градоначелника са севера Косова.

Муслију који је током оружаних сукоба током 2001. и 2002. био полтички лидер „Ослободилачке Војске Прешева, Међвеђе и Бујановца“ навео је у уторак и да је регион прешевске долине издвојен из састава Косова током 1945. и 1946. године.

Министар за КиМ у техничкој влади Александар Вулин осудио је такође ову изјаву рекавши да представља претњу територијалном интегритету Србије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ да осуди идеје о цепању Србије

* Обавезна поља