sasa-obradovic-foto-fonet-unХАГ – Идеја о легитимности Олује је потпуни нонсенс. Последице операције су страшне, и по оне који су успели да побегну, и по оне који су остали у својим домовима и касније били убијени. Хрватска са тим мора да се суочи – каже у разговору за Данас шеф правног тима Србије који пред Међународним судом правде у Хагу води спор са Хрватском по узајамним тужбама за геноцид.

Кључни аргумент српског правног тима, да је постојала геноцидна намера да се униште Срби у Крајини, јесу транскрипти са Брионског састанка, одржаног непосредно пред Олују, и реченица Фрање Туђмана да је циљ операције да Срби „практично нестану“. Међутим, хрватски правни тим тврди да је Туђман под „Србима“ подразумевао српске оружане снаге. Какав је ваш одговор на то?

– Туђман је мислио на Србе као народ. Ако не у тој реченици која је највише цитирана, у другим реченицама јасно говори да ће српски народ бити заједно у колонама са војницима, и упркос томе планирао је акцију где су убијани цивили. Он није успео да их издвоји од војника, нити је покушао. Вршени су удари на колоне избеглица, и на цивиле и на војнике. Никакве разлике није било. Постоје бројни сведоци који то потврђују. То је нешто што се зна и у Хрватској, о деловању њихове авијације на колоне избеглица. Изјаве „убијај све редом, убијај све Србе“ давао је војни врх Хрватске, међу њима и генерал Младен Маркач, који је услобођени пред Трибуналом у Хагу. То су потврдили и међународни официри УН. А то су све докази геноцидне намере.

Хрватски тим такође тврди да је Олуја била легитимна војна операција са циљем да се ослободи окупирана територија Хрватске.

– Олуја није била легитимна војна операција. Прво, они су напали заштићену зону Уједињених нација. Самим тим, прекршили су међународно право. Затим, види се из транскрипата да су се учесници Брионског састанка, пре него што су отишли у Женеву да преговарају, договорили да ће тај одлазак бити само маска за оно што је касније уследило, а то је широк и распрострањен напад на Србе у Крајини. Војна операција може да има легитиман војни циљ, али ако се у њој изврше тешки злочини, не може се о њој говорити као легитимној. А Олуја није била легитимна не само због злочина и жртава, већ због кршења међународног права. Идеја о легитимности операције је потпуни нонсенс. Њене последице су страшне. И по оне који су успели да побегну, и по оне који су остали и касније били убијени. Злочини су систематски вршени. Хрватска војска је ишла по селима, палила куће и убијала становништво, углавном старе и немоћне особе које су остале у својим домовима.

Процес је прве две седмице праћен без велике помпе. Међутим, након излагања српског тима по контратужби, посебно о Олуји, стигле су оштре реакције из Хрватске. Врх ХДЗ-а, председник Иво Јосиповић па и шефица хрватског правног тима оптужила вас је да манипулишете чињеницама. На шта је конкретно мислила, да ли је пред Судом било речи о томе?

– Да, било је мирно, али их је Олуја највише изиритирала, па су реаговали. Моје целокупно излагање има 243 фусноте на доказне материјале из предмета или из јавног домена. То су чињенице. О каквој манипулацији говоримо? Од хрватског правног тима у судници нисмо чули да су оспорили ниједну од изнетих чињеница. Било је уопштених приговора и нејасних коментара попут „како су се одједном појавили искази сведока“. Па појавили су се пред Судом, нису се појавили мимо процеса. Реторика хрватског тима је била оштра и у јавности и пред судом. Али то је, просто, део процеса. Ми трпимо достојанствено, и желимо њима да тако трпе наше аргументе.

На чему се највише заснива одбрана Хрватске?

– Хрватска страна се грчевито држи одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала. Из тога се види да је њеном правном тиму много битније да Хрватска не буде осуђена за геноцид за операцију Олуја него да добију сопствену тужбу. Ако се већ грчевито држе одлука Хашког трибунала, јасно је да тужбу неће добити, јер тужилаштво у Хагу никог није оптужило за геноцид у рату у на територији Хрватске. Међутим, ми Суду представљамо нешто друго. Брионске транскрипте који су доказ геноцидне намере, па нека Суд донесе сопствену одлуку.

Шта нас очекује у другом кругу расправе? Када ће, према вашој процени, бити окончан процес и какав би могао бити његов исход?

– Данас креће други круг расправе, развијају се аргументи и суочавају ставови. Тако ће бити до првог априла. Тешко је проценити када ће процес бити окончан. Оријентационо, мислим да ће пресуда бити донета у року од годину дана. Видећемо какав ће бити исход, али чињенице које смо ми изнели су поткрепљене снажним доказима. Са друге стране, Хрватска је доставила огромну количину материјала, од којих највећи број или није потписан, или су у питању полицијски записници, такозване службене забјелешке, који се ни пред хрватским судом не могу користити као доказ, а камоли пред Међународним судом правде.

У Крајини нема Срба

* Хрватски правни тим је изнео податак да се 130.000 Срба вратило у Хрватску.

– Не бих се баш сложио. Ако погледате попис становништва, питате се где су ти Срби. Има их три пута мање него 1991. Хрвати манипулишу са уступком за повраћај имовине, али Срба у Крајини више нема.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Обрадовић интервју – Злочини у Олуји вршени систематски

* Обавезна поља