crveni-trgМОСКВА – Руска дипломатија објавила је свој годишњи извештај о стању људских права у Европској унији у којем се наглашава да у земљама ЕУ постоје суштинска ограничења слободе речи и функционисања медија и да су то разоткрила раскринкавања бившег сарадника америчких специјалних служби Едварда Сноудена.

„Сноуденова открића и жестока реакција британских власти на њихово објављивање у листу „Гардијан” (за време слушања у Европарламенту 5. септрембра 2013. главни уредник тог листа Алан Расбриџер изјавио је да су британске власти отворено застрашивале његово сараднике да би престало објављивање информација добијених од Сноудена) – додатно је осветлило други ништа мање важан проблем. У Европској унији постоје битна ограничења у области слободе говора и у функционисању средстава масовних информација. Потврдило је такође да постоји пракса двоструких стандарда у тој области” – наглашава се у документу Министарства иностраних послова РФ.

Руска дипломатија је истовремено указала да је разоткривање димензија електронског праћења десетина милиона грађана суверених држава од стране НСА – укључујући и политички естаблишмент ЕУ – Европску унију суочило са принципијелним питањем како реаговати на то најгрубље могуће кршење норми међународног права у области људских права, пре свега права повезаних са неприкосновеношћу приватности.

„Упркос свему, ЕУ није на том терену засад отишла даље од громких изјава на свом октобарском самиту да има намеру да се поводом деловања НСА „разјасни са САД”. Ово је утолико индикативније што је – према Сноуденовим информацијама – у програму масовног електронског праћења, заједно са САД, учествовала и Велика Британија која је чланица ЕУ”.

Министарство иностраних послова РФ истовремено је оптужило Немачку да наставља да тему људских права користи као инструмент политичког притиска на друге земље.

Званични Берлин притом – оцењено је у Москви – не прима критику на свој рачун.

„Занимљиво је да оно што – у случају Русије – у последње време критикују и власт и организације које се баве људским правима у основи постоји, у овом или оном облику, и у немачком законодавству. Примера ради немачки министар унутрашњих послова има право да забрани деловање НВО чији „циљеви и активности су у супротности са одредбама кривичног кодекса и основама уставног поретка СРН”. Занимљиво је такође да немачки министар ово право забране може да користи самостално, без икакве судске процедуре” – наглашава се у извештају Министарства иностраних послова РФ.

Руска дипломатија је такође указала да Немачка још није ративиковала Конвенцију УН о борби против корупције, иако је донета још 2003. године, а немачко законодавство у тој области није у складу са стандардима које та конвенција садржи.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ константно крши људска права

* Обавезна поља