Tomislav-NikolicБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић расписаће, највероватније, ванредне парламентарне изборе 29. јануара, незванично сазнаје „Политика”.

То је последњи дан, када они морају бити расписани да би се одржали истовремено кад и београдски – 16. марта. Ову информацију нам је потврдило више извора из владајуће коалиције.

Коначна одлука СНС о изборима по повратку из Брисела

Врх СНС обелодањује став о ванредном изласку на биралишта након међувладине конференције са ЕУ. Вучић не жели да „саплете“ испуњавање главног стратешког циља.

Хоћели бити расписани ванредни парламентарни избори, Председништво СНС разматраће током викенда. Али одлука ће бити обелодањена тек после званичног почетка преговора Србије са ЕУ 21. јануара – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, Александар Вучић и његови најближи сарадници у странци и држави не желе ни на који начин политички да „саплету“ главни стратешки циљ и одржавање прве међувладине конференције Србије и ЕУ.

Због тога, каква год да буде коначна одлука врха СНС о изборима, она ће бити озваничена тек средином следеће недеље, непосредно пре изборне скупштине СНС 25. јануара.

Уколико се одлуче за превремено отварање биралишта у целој републици, парламентарни избори би се одржали истовремено са београдским – 16. марта.

У међувремену, односи између напредњака и социјалиста достигли су тачку усијања.

Због тога што је Бранко Ружић, министар без портфеља и председник Извршног одбора СПС поручио да „верује у невиност“ ухапшеног бизнисмена Драгана Ђурића, Вучић му је одбрусио да може да напусти Владу.

Премијер Дачић је у среду покушао да спусти лопту:

– У Влади постоји потпуно јединство и сагласност да је борба против криминала и корупције приоритет и да је у најбољем интересу Србије да се та бескомпромисна борба настави. Око тога у Влади нема дилема ни нејединства, ни на нивоу странака, нити чланова Владе. Градимо бољу Србију, без криминала и корупције и од тога нема одустајања.

Потпредседница СНС Зорана Михајловић нам је рекла да ће на седници Председништва странке, пре свега, бити речи о ванредним парламентарним изборима.

– Још се не зна тачан датум те седнице, на којој ће бити речи и о кандидату СНС за градоначелника Београда – рекла је Михајловићева, која није желела да коментарише Ружићеву изјаву о хапшењу Драгана Ђурића.

Шеф посланичког клуба СНС у Скупштини Зоран Бабић је потврдио да ће одлука о ванредним парламентарним изборима бити донета пре 25. јануара и страначке скупштине. Од те одлуке зависи и заказивање ванредног заседања републичког парламента:

– Седница Скупштине могла би да почне после 20. јануара уколико неки догађаји то не претекну. Мислим на расписивање ванредних избора.

МОГУЋА ВЛАДА И БЕЗ НАПРЕДЊАКА

Марко Благојевић, програмски директор ЦеСИД, објашњава да до ванредних парламентарних избора воде три могућа пута:

– То су оставка премијера, изгласавање неповерења Влади у парламенту и ескалација кризе унутар владајуће коалиције, која би рад Скупштине учинила немогућим. Математика допушта и формирање неке друге већине, чак и уколико би се напредњаци повукли из владајуће коалиције. Без њих, и даље има довољно посланика да нека нова влада буде формирана и то се питање своди на питање политичке воље.


Извор: Политика, Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори се расписују 29. јануара

* Обавезна поља