MIP-rusijeМОСКВА – Извештај Уједињених нација о људским правима у Украјини исфабрикован је у складу с унапред задатим закључцима, изјавио је званични представник МИП РФ Александар Лукашевич.

„Принуђени смо да констатујемо да је извештај Високог комесаријата УН за људска права о стању људских права у Украјини једностран, политизован и необјективан и да не одражава реалну ситуацију у тој земљи“ – нагласио је он.

По његовим речима, аутори извештаја су нашли за могуће да не примете да су актуелне „власти“ у Украјини то постале захваљујући оружаном државном преврату.

„О догађајима од 22. фебруара, укључујући напад илегалних наоружаних формација на државне институције и њихово заузимање, нема ни речи – нагласио је Лукашевич. – А лица која су дошла на власт незаконитим путем позиционирају се као легитимна влада. Притом се намерно пропуштају чињенице које сведоче о томе да се рад „нових“ власти од првих минута одвија у атмосфери насиља и безакоња“.

Представник руског МИП истиче да се у документу „не поклања пажња веома опасној тенденцији – неконтролисаном порасту агресивног национализма и неонацизма“.

„У материјалу од готово тридесет страна термин „неонацизам“ се не употребљава уопште – казао је он. – Шовинистичко дивљање у режији Десног сектора и других ултрадесничарских групација у западној и централној Украјини окарактерисано је као: „неки саговорници су истакли да се право мањина на учешће у политичком животу не узима довољно у обзир“.

„Игнорише се цео низ других најгрубљих кршења људских права од стране самопроглашених власти, укључујући, између осталог, киднаповање, мучење, кажњавање без суђења, угрожавање независности судског система, гушење медија и грађанског друштва – наставио је Лукашевич. – Документ обилује недопустивом селективношћу“.

„Деловање радикалних елемената на „мајдану“ крајем фебруара представља се у извештају као мирни протест и израз народног незадовољства, то јест фактички се оправдава – констатовао је руски дипломата. – Однос према протестима на југоистоку земље је другачији – „посматрачи“ не примећују легитимне интересе руског становништва тог региона“.

„Увредљиве су оцене о ситуацији о слободи говора и медија, као да не постоје континуирани покушаји украјинских „власти“ да спрече објективно извештавање о ситуацији у земљи, претње и застрашивање новинара, недозвољавање уласка у Украјину представницима страних медија“ – истакао је он.

„Генерално се стиче утисак да је извештај исфабрикован у складу с унапред задатим закључцима, због којих нису ни морали да путују у Украјину“ – рекао је Александар Лукашевич.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва одбацила извештај УН

* Обавезна поља