putin-mahanjeПошто ЕУ није хтела да подржи изградњу гасовода, Русија је приморана да се повуче из пројекта „Јужни ток“, рекао Владимир Путин, јавља „Раша тудеј“.

Говорећи на заједничкој конференцији са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, Путин је истакао да је становиште Европске комисије било контрапродуктивно. „Заправо, не само да Европска комсија није пружила никакву помоћ у реализацији пројекта, већ је стварала препреке“, додао је Путин.

„Ако Европска унија не жели да спроведе пројекат ‘Јужни ток’, он неће ни бити спроведен“, напоменуо је Путин.

„Пошто још нисмо добили дозволу Бугарске, мислимо да у актурелној ситуацији Русија не може да настави реализацију тог пројекта“, рекао је Путин новинарима.

Према његовим речима, Русија ће смањити цену гаса за Турску за шест одсто, почев од следеће године. Прошле године, 13,7 милијарди кубних метара гаса упумпано је Турској преко гасовода „Плави ток“.

Путин је додао да је Русија спремна да изгради складиште гаса на турско-грчкој граници за снабдевање Европе тим важним енергентом, како би се компензовао губитак „Јужног тока“.

Владимир Путин: Русија не може да настави градњу „Јужног тока“ без дозволе Бугарске

Русија у постојећим условима не може да настави реализацију Јужног тока, изјавио је председник Русије Владимир Путин. По његовим речима Русија не може да настави градњу гасовода без дозволе Бугарске.

„Не можемо да започнемо градњу по дну Црног мора док од Бугарске не добијемо дозволу за градњу, а доћи до бугарске обале и зауставити се, то је једноставно бесмислено“, додао је он


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин најавио повлачење из „Јужног тока“

* Обавезна поља