esston-cveceБРИСЕЛ/ТАЛИН – Снајперисте који су пуцали и на демонстранте и на полицију током сукоба у Кијеву изнајмили су лидери покрета „Мајдан”, сазнаје се из „процурелог” снимка телефонског разговора између високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и естонског шефа дипломатије Урмаса Паета.

„Сада је све јасније и јасније да иза снајпера није био (опозвани украјински председник Виктор) Јанукович, већ неко из нове коалиције”, рекао је Пает током телефонског разговора са Ештон, чији се снимак појавио на Интернету, пренео је АФП.

„Мислим да то желимо да истражимо. Мислим, нисам за то чула, то је интересантно, богами”, одговорила је висока представница ЕУ.

Ештон и Пает су телефоном разговарали након што је естонски министар спољних послова посетио Кијев 25. фебруара, у зениту сукоба између проевропских демонстраната и безбедносних снага у украјинској престоници.

Пает је, такође, подсетио да је разговарао са докторком која је лечила људе погођене хицима из снајпера у Кијеву, а која је рекла да су и демонстранте и полицију гађали исти људи.

„А друго, што још више забрињава, иста та Олга (Богомолец) ми је, такође, рекла да све указује да су из истих снајпера убијани људи и из једних и из других редова, и полицајци и људи са улице”, истакао је Пает током разговора.

На ту информацију Ештон је реаговала рекавши: „Па, да… то је, то је страшно”.

„Она (Олга) ми је потом показала и неке фотографије и рекла да, као лекар, може да каже да је то исти ‘рукопис’, исти тип метака, и заиста је узнемиравајуће то што сада нова коалиција не жели да истражује о томе шта се заправо догодило”, закључио је на крају шеф дипломатије Естоније.

Снимак телефонског разговора су, наводно, на Интернет поставили агенти Службе безбедности Украјине (СБУ) који су лојални свргнутом председнику Виктору Јануковичу, а који су прислушкивали телефоне Паета и Ештон.


Извор: You Tube

Оставите коментар

Оставите коментар на Евромајдан ангажовао снајперисте у Кијеву (ВИДЕО)

* Обавезна поља