sergej-lavrovМОСКВА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да опозиција у Украјини не поштује споразум постигнут са председником Виктором Јануковичем и позвао Немачку, Пољску и Француску да употребе свој утицај и обезбеде његово хитно спровођење.

„Опозиција не само што није испунила ниједну од својих обавеза, него све време већ поставља нове захтеве, следећи вођство наоружаних екстремиста и погромиста чије акције представљају директну претњу суверенитету и уставном поретку Украјине”, рекао је Лавров данас у телефонском разговору министрима спољних послова Немачке, Француске и Пољске, саопштило је руско министарство спољниох послова, а пренео Ројтерс.

Немачки шеф дипломатије, који је заједно са француским колегом Лораном Фабијусом и пољским колегом Радославом Сикорским, јуче у Кијеву посредовао у постизању споразума, позвао је раније данас украјинску владу и опозицију да испоштују тај споразум.

„Сада је на двема сукобљеним странама – на влади као и на опозицији – да се држе онога што је договорено и почну да граде односе поверења”, саопштио је Штајнмајер, упозоривши да је ситуација и даље изузетно нестабилна, наводи АФП.

Он је додао да је приоритет сада за обе стране да преговарају о формирању стабилне владе прихватљиве за све стране.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Европски трио да обезбеди спровођење споразума

* Обавезна поља