cvijetin-milivojevic480НОВИ САД – „Све је другачије него у петак. Али то није земљотрес. Десило се да једна странка – СНС, односно коалиција са десетак странака и странчица освоји велику већину гласова, али није освојила оно што је био њен циљ. А то је 50 одсто гласова плус један глас. Сетимо се само како су они застрашивали своје гласаче и симпатизере да ће, ако не буде тако, владу формирати тајкуни и Мишковић“, рекао је у емисији „Један на један“ на РТВ политиколог и колумниста дневног листа „Данас“ Цвјетин Миливојевић оцењујући резултате јучерашњих избора.

Он је додао да је прави земљотрес задесио оне који нису прешли цензус и оне који су тек прешли цензус.

„Неке странке грађанске опције и националне опције више нису у парламенту и то је неко веће изненађење. Било је логично и нормално да у једном парламенту у земљи која пледира да буде демократска, имате једну озбиљну десницу и једну озбиљну грађанску опцију“, истакао је Миливојевић и оценио да је СНС добила изборе искључиво захваљујући популарности Александра Вучића и његовим обећањима.

Дачић потрчао пре Тадића

„Али имате само једино изборно обећање из 2012. године и које су грађани запамтили и које је почело да се остварује, а то је обећање Вучића о борби против корупције и криминала. Ни једно друго обећање није испуњено. Дакле, може се рећи да је Вучић у ствари сам добио ове изборе, а не СНС који сигурно не би прошао овако добро да није Вучићеве популарности. Огроман број бирача је гласао управо зато што верује да ће Вучић увести у ЕУ и то је продукт једне фантастично добре кампање. Вучић се наметнуо као озбиљан и кредибилан политичар“ , навео је Миливојевић.

Он се не слаже са оценом да је овим изборним резултатом поништен демократски систем и наводи да ово су били „демократски и регуларни избори уз све мањкавости“.

„Шта ће сад бити и како ће се показати СНС и Вучић, то тек остаје да се види. Ето већ је од странке Ангеле Меркел уместо честитке стигла претња, и они уствари од Вучића очекују да Србија призна Косово. То што Вучић каже да ће разговарати са свима, значи да ће остали који буду у власти бити уствари икебане. Синоћ смо видели невероватну ситуацију да лидер једне странке која је добро прошла, односно Ивица Дачић, уместо да слави, потрчи до Вучића да му се поклони и понуди своје добре услуге. И то безусловно добре услуге. Пазите, он је из позиције премијера дошао у позицију да што брже боље оде до Вучића и да му се понуди, да то којим случајем пре њега не би урадио Тадић“, оценио је Миливојевић.

Пајтић одговоран и уплашен

Он је додао и да је чињеница да је након ових избора утицај председника Србије Томислава Николића сигурно мањи него што је то био случај до синоћ.

„Његов је значај немерљив за странку, али је очигледно да му је утицај у странци сваким даном све мањи. Што се тиче Вучићеве изјаве да никога неће ниподаштавати и да ће са свима разговарати, то би била дивна порука, али само да тог ниподаштавања није било пре избора и током кампање. Па ето сад је то човек широке руке и има потребу да задржи некакав партнерски однос са свима. Има ту мало и нечисте савести. Остале странке су СНС-у потребне пре свега за подршку приликом предстојеће промене Устава“, оценио је Миливојевић.

Говерећи о потезу председника Владе Војводине Бојана Пајтића који је будућој влади предложио договор око измене устава и дефинисана положаја Војводине као предуслов за раписивање ванредних покрајинских избора, Миливојевић је оценио да је то потез „одговорног политичара, али и помало уплашеног за судбину опције којој припада“.

„Када је реч о питању легитимитету Пајтићеве владе, он је спорно све док у покрајинском парламенту постоји већина. Да би Пајтићу нестали аргументи, треба да нема више већину у Скупштини Војводине. Очекивао сам да ће ДС добити који проценат више, а за НДС је ово стварно успех. Али ја тај успех вежем за Ненада Чанка који има сигурну банку бирача, односно два одсто људи у Војводини који сигурно гласају. ДС се од убиства Зорана Ђинђића урушава и све мање личи на озбиљну странку. Па Драган Ђилас делује као страно тело у странци. И на крају имамо то да им Тадић забија нож у леђа и то је кап која је прелила чашу. Не кажем да је Тадић овим потезом хтео да уништи Ђиласа, али је утисак да је желео да уништи Демократску странку“, истакао је Миливојевић.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Земљотрес је онима који нису прешли цензус

* Обавезна поља