Mišel-BarnijeБРИСЕЛ – Министри финансија еврозоне постигли су договор којим ће Брисел добити овлашћења којима ће моћи да спречи посрнуле банке да угрозе економију.

„Данас је велики дан за банкарску унију. Уводимо револуционарне промене у европски банкарски сектор, да порески обвезници не би сносили трошкове банкарских криза, чиме ће бити окончана ера огромних пакета помоћи за банке“, изјавио је комесар ЕУ за финансијска тржишта Мишел Барније, а пренела агенција Франс прес.

„Основно је то што ће банкарска унија промовисати финансијску стабилност и обезбедити да банке могу да позајмљују новац реалној економији и тако подстакну њен раст и запосленост“, додао је он.

Министри су постигли договор о формирању Механизма јединственог решења (МЈР), који ће омогућити затварање проблематичних банака пре него што њихови проблеми сувише затрују економију. Раније је договорен Јединствени надзорни механизам (ЈНМ), који ће директно надзирати пословање око 130 банака еврозоне и индиректно, посредством влада, више хиљада банака.

ЈНМ треба да почне са радом крајем идуће године, а МЈР почетком 2015.

Највећа тачка раздора међу министрима било је неслагање Берлина и Париза око тога ко ће доносити одлуке о санацији или ликвидацији банака. Француска је тражила да то буде Европска комисија, а Немачка да крајњу одлуку доносе чланице ЕУ.

Постигнути договор ближи је немачком ставу, будући да ће МЈР укључивати савет за санацију, који ће одлучивати о докапитализацији или ликвидацији неке банке.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Еврозона корак ближе банкарској унији

* Обавезна поља