Simunic-domЦИРИХ – Међународна фудбалска федерација (ФИФА) суспендовала је хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића на 10 званичних утакмица због непримереног понашања на реваншу баража за првенство света против Исланда почетком децембра у Загребу.

Шимунић је по завршетку тог сусрета узео микрофон у руке и на терену више пута узвикивао озлоглашени усташки поздрав „За дом спремни“.

Након ове одлуке ФИФА Шимунић неће моћи да игра за репрезентацију Хрватске на светском првенству следеће године у Бразилу.

ФИФА је саопштила да ће Шимунић морати да плати и 30.000 швајцарских франака казне.

„Комисија се сложила да је тај поздрав дискриминаторски и да вређа достојанство разних људи на основу, између осталих, расе, религије или порекла, што је јасно кршење члана 58. дисциплинског правилника ФИФА’, наводи се у саопштењу.

Дисциплинско саслушање почело је 22. новембра, а одлука је објављена данас. Шимунић ће прве мечеве суспензије почети да служи на Светском првенству у Бразилу.

Ако Шимунић не одслужи казну у Бразилу, она ће се пренети на накнадне службене мечеве. Осим што неће моћи да игра, овај дефанзивац неће смети да уђе ни на један стадион док му траје суспензија.

„ФИФА је посвећена борби против сваке врсте дискриминације у фудбалу и вредно ради са свим својим чланицама широм света на образовању и ширењу поруке мира и поштовања…Резолуција о борби против расизма и дискриминације…заговара употребу строжијих казни да би се послала снажнија порука да дискриминацији нема места у фудбалу“, наводи се у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ФИФА суспендовала Шимунића

* Обавезна поља