ukrajina-mitinziКИЈЕВ – ЕУ је суспендовала рад на Споразуму о придруживању са Украјином. Ово је изјавио комесар за проширење- Штефан Филе. У међувремену, у Кијеву се страсти не смирују, у недељу (15. децембра) десетине хиљада противника владе одржале су „дан достојанства“ на Тргу независности.

Истовремено, са својим нешто мањим протестом, али ипак веома масовним окупљањем, наступиле су присталице Виктора Јануковича и Партије региона.

„Речи и дела председника и Владе Украјине у вези Споразума о придруживању, разилазе се све дубље и дубље. Њихови аргументи немају везе са стварношћу „- коментарисао је на свом Твитер налогу Штефан Филе. Према његовим речима, споразум је могао бити потписан након разговора са првим замеником украјинског премијера Сергејем Арбузовим. Међутим, пошто није дошло до напретка, ЕУ суспендује рад у том правцу.Ситуацију је прокоментарисао шеф Одељења за европске интеграције МГИМО Николај Кавешников:

У последњих неколико дана, није дошло до преговора о садржају Споразума о придруживању . Његов садржај је постао познат и забележен чак и током парафирања текста споразума . У последњих неколико дана, контакти између украјинских политичара и Брисела су били управљени на решавање фундаменталног питања : хоће ли Украјина потписати споразум или не . Сходно томе, европске дипломате су поново уверене да Кијев није спреман да потпише документ у облику у којем је сада постоји . Заузврат, ЕУ није спремна да ревидира било какве одредбе овог споразума.

У Кијеву се настављају протести који су почели након најаве отказивања асоцијације са ЕУ . Међутим, сада учесници не само да захтевају приближавање Европи, већ и оставку владе. Иако прошле недеље, гласање у парламенту о том питању није успело, -опозиција не одустаје . Посебно, јер су подржани од стране западних политичара. Кијев су у последњих неколико дана су посетили портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд, шефица европске дипломатије Кетрин Ештон и многи други .

А стигао је у Кијеву и чувени амерички „јастреб“ – Републикански сенатор Џон Мекејн . „Америка је са вама “ – рекао је он, говорећи на једном митингу опозиције . Чињеница да Мекејн дошао да подржи људе чија се политика може посматрати као анти- руска и није изненађење, каже виши истраживач у Институту за међународне студије, МГИМО Леонид Гусев :

Џон Мекејн се увек позиционирао као лице које делује у одбрани слободе и демократије широм света. Али осим тога, познато је да је током 30 или чак више година служио прво као ватрени анти-совјетски активиста, а касније – као анти-руски.

Ситуација је додатно напета због састанка руско-украјинске међудржавне комисије, која је заказана за 17. децембар. Противници Виктора Јануковича страхују да током овог састанка може бити потписан уговор о приступању земље Царинској унији. У том смислу, демонстранти су усвојили резолуцију којом се забрањује закључивање таквог споразума . Између осталог, у резолуцији, каже се да Украјина више неће бити „провинција Руске империје“ . Такође, аутори тог документа верују да ће Украјина постати члан ЕУ . Последња тврдња је веома значајна, јер у Бриселу могућност да Украјина постане члан ЕУ- категорички негирају.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинску опозицију не чекају у ЕУ

* Обавезна поља