hojt_brajanВАШИНГТОН – Формирање скупштина на северу Косова треба обавити у складу са косовским законима, резултатима избора, и у духу Бриселског споразума, оценио је заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Ји.

„После локалних избора на Косову, веома је важно да се конституишу локалне скупштине, у складу с косовским законима“, рекао је Ји у интервјуу за Глас Америке.

Ји је оценио да је у нормализацији односа Србије и Косова постигнут напредак, посебно имајући и у виду споразум склопљен у априлу.

„Поздрављамо напоре које Приштина и Београд улажу да сада имплементирају тај споразум. Веома је позитивно што су избори у новембру и децембру углавном одржани у складу са међународним стандардима“, рекао је Ји.

Ји је додао да САД поздрављају и чињеницу што су избори одржани у складу са косовским законима.

„Сада народу Косова, изабраним лидерима, предстоји задатак да имплементирају резултате тих избора у општинима, укључујући и оне на северу и да осигурају да новоизабране власти функционишу у складу са косовским законима и оквирима косовских институција“, рекао је амерички званичник, додајући да кад год се процес попут овог спроводи први пут, долази до компликација и потешкоћа у конституисању институција.

Ји је, такође, честитао влади Србије на корацима које је предузела на путу ка чланству у Европској унији, уз оцену да је на том пољу постигнут изузетан напредак.

„Веома смо задовољни и поздрављамо чињеницу што ће преговори убрзо почети. Наравно, има још много корака које треба предузети, реформе које треба спровести и одлуке које треба донети. Сједињене Државе су спремне да наставе да подржавају

Србију у спровођењу реформи неопходних за постизање напретка у европским интеграцијама, закључио је Ји за „Глас Америке“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Формирање општина по косовским законима

* Обавезна поља