kosovska-mitrovicaКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Крстимир Пантић, градоначелник северне Косовске Митровице, који је на локалним косовским изборима 3. новембра (1. децембар, поновљени круг) добио највише гласова, поднео је оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију, а, како је нагласио, о оставци ће сутра писаним путем обавестити премијера и првог потпредседника српске владе, Ивицу Дачића и Александра Вучића. Јучерашњу оставку на место заменика директора образложио је у саопштењу достављеном медијима, наглашавајући да „не жели да својим деловањем наноси штету Влади Србије и грађанима Србије и да зато подноси неопозиву оставку”. Како је навео, обраћа се јавности желећи да укаже на чињенице које су битне а које ни на који начин не смеју бити сакривене а све у светлу најновијих дешавања око конституисања скупштина општина на северу КиМ и опструкција које долазе, не само из Приштине, него и из Брисела.

– Избори који су одржани на Косову и Метохији, а који су наводно били статусно неутрални и у организацији Оебса, били су једна велика превара од стране међународне заједнице. Представници Оебса су након што су предали изборни материјал на њему налепили грб Косова и натпис Република Косово, и такав послали у Приштину. На тај начин су прекршили једно од основних принципа свога деловања и ставили се јасно на страну привремених институција самоуправе на Косову и Метохији. Тим чином су директно признали Косово као независну државу, иако Косово нити може, нити је чланица те исте мисије – навео је у писаној изјави Пантић, а у саопштењу даље стоји да ових дана представници ЕУ покушавају „да нас убеде да будемо мало креативни, да зажмуримо на једно око и понудили су нам неколико врло непристојних предлога”.

– После низа врло непристојних понуда данас је од стране представника ЕУ понуђен предлог по принципу „узми или остави” а који вређа здрав разум и наше достојанство. Наиме, градоначелници би у присуству новинара положили усмено заклетву, односно дали свечану изјаву, а онда би у затвореном делу седнице, без присуства новинара потписали изјаву на којој ће бити грб Косова прекривен стикером – наводи Пантић, а онда се дотиче и Оливера Ивановића, који је освојио шест одборничких места у локалном парламенту и кога назива „лобистом и заступником албанских интереса на северу Косова и Метохије.

– Пошто је изгубио изборе за градоначелника Косовске Митровице а и након договора које је постигао с Албанцима, Ивановић не жели да учествује у раду Скупштине и верификовању одборничких мандата, покушавајући на тај начин да се избори за место председника Привремене управе у Косовској Митровици, место које му је обећао Слободан Петровић, министар локалне самоуправе, тзв. владе републике Косова и његов венчани кум, а све зарад личне користи и на штету грађана Косовске Митровице. На тај начин је, што је њему иначе својствено, по ко зна који пут продао грађане Косовске Митровице – навео је Пантић у саопштењу.

На Пантићеве тврдње за „Политику” је реаговао и Оливер Ивановић, лидер „Слободе, демократије, правде”, који, примећено је, с Пантићем и после избора укршта копља и мора се приметити да међу њима двојицом непрестано севају варнице.

– Наша будућност, односно будућност Срба на Косову и Метохији, везана је за Владу РС ко год да представља ту владу. Ја ћу прихватити сваку одлуку која стиже од представника званичног Београда и прихватићу сваки споразум који званични Београд потпише. Спреман сам да конституишемо власт и да почнемо да радимо и да избегнемо ванредне изборе и привремене управе. Спреман сам да радим, чак и са оваквим Пантићем јер је одлука грађана Косовске Митровице, да он буде градоначелник да његови људи буду у локалном парламенту и ја то поштујем, а ту сам да радим у најбољем интересу народа – казао је за „Политику” Ивановић, уз нагласак, да ни Београд, ни Приштина, ни Брисел а ни грађани Косовске Митровице не желе ванредне изборе.

На питање новинара „Политике” да ли је сигуран да ће свечане седнице бити одржане, како је јуче изјављивао на друштвеним мрежама, до недеље (до поноћи), није имао одговор али је казао да ће отићи на свечану седницу у било које доба и било које време када га буду позвали.

Наиме, у току јучерашњег дана било је неколико опција на тему одржавања свечаних седница на којима би градоначелници и одборници положили заклетве, а чак ни већина градоначелника није могла да потврди наводе неких медија да ће материјал бити статусно неутралан.

Драган Јаблановић и Срђан Вуловић, градоначелници општина Лепосавић и Зубин Поток, остали су при ставу да Срби са севера траже статусно неутрални материјал, али и да очекују да им то буде предочено на састанку који се иначе јуче, одвијао иза затворених врата са Самуелом Жбогаром, специјалним представником ЕУ на Косову. Наиме, после разговора с дипломатом ЕУ није било изјава, а у току дана двојица градоначелника су за „Политику” потврдила да ће сва четири градоначелника издати саопштење где ће све бити објашњено.

Подсетимо, свечане седнице четири општине на северу Косова, до сада су три пута одлагане јер су Срби инсистирали на статусној неутралности а ЕУ и Приштина на поштовању закона и Устава Косова, а последња седница одложена је у петак, мада су сви одборници и градоначелници били присутни у Звечану, како је образложено, чекао се исход разговора радних група Београда и Приштине, мада ни до јуче није било познато шта је у Бриселу београдска радна група успела да „испослује”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Раздор међу Србима на северу Космета

* Обавезна поља