zorana-suvakovicБруталне слике, какве се ових дана виђају по Француској, више нису уобичајене ни у земљама чији је досије о кршењима људских права подебели. Стотине породица су жртве насилних полицијских претреса, изведених усред ноћи, деца су гледала како им њихове очеве или мајке одводе у затвор, много је трауматизованих људи који су безразложно обележени као „сумњиви”, каже се у необично оштром извештају Амнести интернешенела (АИ) о кршењима људских права у Француској у последња два месеца, откако је у земљи уведено ванредно стање после терористичког напада у Паризу 13. новембра.

Апели поткрепљени подацима о прекомерној употреби силе, уз позив да Париз одустане од продужења ванредног стања и да ову клаузулу не убацује у свој устав, стижу са свих страна. Уједињене нације, Европски савет, поједини француски медији, заштитници грађана, бројне домаће и међународне групе убеђују власти да ће даље продужење ванредних мера нанети ненадокнадиву штету грађанском друштву. Упркос свим опоменама, социјалистичка влада Мануела Валса и председник Франсоа Оланд намерили су да се амандман о продуженим ванредним мерама убаци у Устав Француске.

Не одустаје се ни од најспорнијег предлога да се осуђеним терористима одузме француско држављанство, чак и ако су рођени у тој земљи и уколико имају још неки други пасош.

Сем што су престрашила многе невине људе и допринела да појединци буду избачени са посла, а да деца буду обележена као будући терористи, посебна полицијска овлашћења нису довела до конкретних резултата у откривању терориста, наводи се у извештају АИ. У последња два месеца, откако је у Француској заведено ванредно стање, извршена су 3.242 претреса без судског налога, ухапшено је 400 особа, док је других 400 задржано у кућном притвору, а само против четири лица покренута је судска истрага због могућих веза са терористичким акцијама.

„Мислио сам да смо готови, да ћемо сви бити побијени”, испричао је сведок под лажним именом Марк, чији исказ цитира у целини АИ. Трудну жену и десетогодишње дете сакрио је у купатило и тек онда је отворио врата људима за које је мислио да припадају исламофобичној банди, која је дошла да им се освети.

„Чим су упали унутра, мене су ударили по лицу и ставили ми лисице на руке, што су потом учинили и мојој жени.”

Pariz-vanrednо-stanjе

Марк и његова жена су на крају ослобођени без икаквих оптужби, али они нису једини који су били изложени сличном малтретирању.

Људи су, по наводима АИ, хапшени и одвођени у затвор без икаквог објашњења, губили су посао или им је онемогућено да похађају школу и полажу испите.

„Тешко је уважити француске власти када објашњавају да су овакве мере адекватан одговор на опасност од тероризма”, рекао је у интервјуу за париски „Монд” директор АИ за програме у Европи и централној Азији. Ова организација позива Париз да не продужава ванредно стање, сем уколико заиста није кадра да докаже да је ситуација толико опасна да заиста угрожава очување државе.

Још је спорнији предлог о одузимању држављанства, који гура влада, иако је суочена са другачијим ставовима у својој партији. Министарка Кристијан Тобира је због неслагања са овим законом поднела оставку, а по наводима левичарског листа „Либерасион”, многи чланови Социјалистичке партије и других левичарских странака постиђени су оваквим предлогом, иако су анкете, урађене одмах после терористичког напада 13. новембра, указивале да 80 одсто Француза подржава доношење закона о одузимању држављанства.

Како време више одмиче, тако је јасно да ће десница ликовати и да ће се председнику супротставити чланови његове странке. По писању „Фигароа”, четвртина од 287 посланика социјалиста против је предложених мера, док подршка промени устава опада и међу посланицима Саркозијеве Партије републиканаца. Што се тиче бившег председника Николе Саркозија, он је, као и Марин ле Пен, председница крајње десног Националног фронта, ватрени поборник свих мера, а нарочито се залаже за одузимање држављанства осуђеним терористима.

У целој овој узбурканој атмосфери, резултати управо објављеног истраживања додатно упозоравају. На питање да ли је расистичка или исламофобична реакција у Француској оправдана, 30 одсто испитаних је одговорило потврдно, 54 одсто Француза сматра да њиховој земљи имиграција доноси штету, док би 56 одсто анкетираних било незадовољно ако би им кћерка саопштила да се удаје за муслимана.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Француска и ванредно стање

* Обавезна поља