sasa-radulovic-1(1)Саша Радуловић и покрет „Доста је било” оштро реагују на саопштење председника Томислава Николића у коме се износи низ неистина и инсинуација. Саопштењем Николић, штитећи интересе својих сарадника и пријатеља, злоупотребљава функцију председника Републике Србије.

Председник Николић би требало да зна да директоре Агенција не постављају министри, већ их на предлог министарстава поставља Влада. Вида Узелац је првокласан службеник и професионалац, која је заједно са бившим министром привреде Сашом Радуловићем коначно отела ову институцију система од интересних група и учинила је заиста независном институцијом која ради у интересу грађана. Она је ово и показала двоцифреним бројем кривичних пријава поднетих у случајевима пљачкашких приватизација.

Сматрамо неприхватљивим да човек који врши функцију председника Републике Србије заступа интересе једног приватника, сина свог саветника, Предрага Микића, да напада институције износећи неистине и тешке оптужбе на рачун независних тела. Николић на тај начин сам злоупотребљава и подрива углед функције коју врши, ако и углед државног система у целини.

Захтевамо од председника Николића, као и од других државних функционера из врха власти, да престану да нападају независне државне службенике који професионално обављају свој посао. Власт такође мора сместа да престане да врши притиске на медије чија је обавеза да слободно извештавају.

Томислав Николић: Још један испад „Блица“

Председник Србије Томислав Николић данас је оценио да лист „Блиц“, из њему непознатих разлога, у континуитету настоји да наруши његов углед и углед институције председника Србије.

Упитан да прокоментарише писање „Блица“ да је његов саветник Предраг Микић инсистирао код директорке Агенције за приватизацију Виде Узелац да омогући његовом сину Жарку да по убрзаном поступку купи државну фирму, Николић је рекао да се ради о „испаду медија“, и оценио да је можда власничка структура поменутог листа разлог за такво писање.

„Блиц’ је имао 35 насловних страна против мене у кампањи за председника и никад није престао. Новинари вероватно не знају зашто се води таква политика, не знам ни ја. Да ли су уредници свесни да покушавају да умање мој углед у очима грађана Србије, углед институције председника. Ја јесам Томислав Николић али народ је хтео да будем председник републике. А можда је у питању структура власништва у листу“, запитао је Николић.

Реаговала је и Служба за сарадњу са медијима председника Републике уз оцену да се „некажњено наставља кампања ширења лажи усмерених против председника Републике и његових сарадника“ али је и позвала да се спречи злоупотреба државних институција као што је Агенција за приватизацију.

У саопштењу се наводи да је Блиц објавио текст „Николићев саветник уцењивао директорку“ и да се каже да је директорка Агенције за приватизацију Вида Узелац поднела пријаву против Предрага Микића због тога што је наводно тражио повластице да би купио већински удео у „Радничком прихватилишту“ у Београду.

Како се каже у саопштењу, то је „још један у низу од укупно 350 негативних написа у дневним листовима Блиц и Ало са циљем да се председник и његови сарадници оцрне и дискредитују у јавности. Мотив те кампање је да се подрије политички систем, спречи успостављање правне државе и наставак борбе против криминала и корупције“.

У саопштењу се наводи и да је „Радничко одмаралиште“ приватизовано 4. априла 2008. године, те да је Агенција за приватизацију, због неплаћања рата, оправдано раскинула уговор 22. јануара 2010. године, због непоштовања обавеза купца.

„Жарко Микић је, по тржишној цени, откупио акције од малих акционара, 28,18 одсто укупног капитала, и постао сувласник предузећа заједно са Агенцијом за приватизацију којој је у име Републике Србије поверено старање над овом имовином у име Републике Србије“, речено је у саопштењу.

Додаје се и да је Микић доставио један од низа дописа којим обавештава Агенцију да је заинтересован да у случају продаје удела који поседује Агенција (70 одсто) свој удео придружи односно истовремено прода, како би се постигла најбоља могућа цена.

„Агенција није реаговала на ову иницијативу, иако је само током 2013. године губитак до висине капитала порастао са 11,9 милиона динара на 19,7 милиона динара“, прецизира се и додаје да су пословни приходи пали на 65 одсто прихода из претходне године, нето губитак порастао скоро пет пута…

„Можда је ово права тема за новине, али Блиц није сматрао да треба писати о негативним појавама, већ да из сваке појаве треба извући закључак да су председник Републике и његови сарадници умешани у нечасне и незаконите радње“, наведено је у саопштењу.

Како се додаје, умешала се и Национална служба за запошљавање и пред Привредним судом покренула поступак за утврђивање власничких права над субјектом приватизације и то на основу решења Народног одбора града Београда из 1962. године, иако се приликом прве приватизације нису оглашавали.

Припремно рочиште је заказано тек за новембар 2014. године и велико је питање шта ће од „Радничког прихватилишта“ до тада остати, питају у Служби за сарадњу са медијима Председника као и то одакле Национална служба за запошљавање у власничкој структури када је претходно утврђено да немају никаква права осим ако се не ради о спрези свих ових служби, а на штету државе и сувласника Жарка Микића.

„Све ово указује да је неблаговременом реакцијом Агенције начињена штета како Републици Србији тако и самом Жарку Микићу, који, обраћајући се Агенцији за приватизацију и другим надлежним органима, ни на који начин није успео да заштити своје интересе“, наводи се у саопштењу.

Како се каже, Микић је био принуђен да се истом притужбом обрати председнику Републике Србије, премијеру Александру Вучићу, министру правде Николи Селаковићу и министру рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александру Вулину како би спречио даљу штету како за себе тако и за Србију.

Додаје се и да је притужба након пријема у Председништву, као и свака друга, у складу са Уставом, обрађена и упућена надлежним институцијама.

„Надамо се да ће надлежне институције Србије, пре свега тужилаштво, овог пута реаговати, проверити све наводе Блица, и покренути кривичне поступке против одговорних, ако су наводи тачни, али и против одговорних у самом Блицу, када се, као што смо сигурни, њихови наводи покажу лажним“, истиче се у саопштењу.

Како се даље наводи, „крајње је време такође, да се спречи злоупотреба такозваног „независног новинарства“, али и државних институција као што су Агенција за приватизацију, па и самог правосуђа, у сврхе стицања личне користи, наносећи при томе несразмерну штету правима и имовини грађана Републике Србије“.

„На крају да подсетимо в.д. директорку Агенције за приватизацију Виду Узелац је поставио некадашњи министар привреде Саша Радуловић, што довољно јасно говори из којих извора долазе ове неистине и ко покушава да лажима и манипулацијама подрива углед председника Републике и државни систем у целини“, речено је у саопштењу.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко уствари представља а ко подрива државу?

* Обавезна поља