galenikaБЕОГРАД – Хапшење власника фирме „Бг фарм“ Младена Газикаловића и још троје људи због сумње да су извршили злоупотребу у продаји лекова „Галенике“ наставак је обрачуна директора полиције Милорада Вељовића са првим човеком МУП-а Ивицом Дачићем.

Како Наше новине сазнају, из поменутог предузећа, преко кога је од 2008. до 2011. године разним малверзацијама проневерено више од 34 милиона евра, испумпано је више десетина милиона за финансирање Социјалистичке партије Србије, на чијем је челу Дачић.

Иако је премијер јуче поздравио наставак акције УКП-а у случају „Галеника“, извор Наших из истраге каже да је добар део отетих пара прослеђен за финансирање страначких активности СПС-а, по истом моделу по коме је својевремено Демократска странка испумпавала новац преко приватних фирми својих високих функционера и министарстава које је водила.

Паре за партијске потребе

– Газикаловић и остали из „Бг фарма“ су у периоду од 2008. до 2011. године, после пријема робе из „Галенике“, исту продавали купцима – здравственим и апотекарским установама а новац добијен од продаје нису плаћали „Галеници“, чиме су прибавили корист од око 34 милиона евра, за колико је оштећена „Галеника“. Постоје основане сумње да је највећи део тог новца завршио за финансирање СПС-а и потребе људи из њеног врха – каже наш саговорник.

Он додаје да је симптоматично да су Газикаловић и „Бг фарм“ „отворени“ баш у тренутку када бесни рат у врху полиције, односно на релацији Вељовић-Дачић.

– Случај „Галеника“ отворен је пре више од две године, а у септембру 2012. саслушан је и бивши директор Ненад Огњеновић, који је на то место постављен као кадар социјалиста , али управо „Бг фарм“ директно разоткрива канале финансирања СПС – наводи наш извор.

Дачић је, међутим, јуче изјавио да је ова акција важна због злоупотребе државног новца у здравству и да се истрага води без обзира на то које из које политичке опције.

– Наставиће се та истрага, не само у вези с том компанијом него и другим предузећима, јер је било доста злоупотреба у плаћањима у области здравства протеклих година. Опште је позната ствар да је било злоупотреба на релацији државни фонд-веледрогерије-фабрике, где се негде новац изгубио. Фабрикама није уплаћиван, а из државе је исплаћен – рекао је Дачић.

Реприза Кенета само за „пријатеље“

Занимљиво је да су ова хапшења уследила само неколико дана после привођења Радосава Саватијевића Кенета због малверзација у РБ „Колубара“, у којима се, према подацима из истраге, помиње управо име Ивице Дачића, али и Бранка Ружића и Драгана Марковића Палме.

Подсетимо, они су јуче за Наше демантовали повезаност са пљачком „Колубаре“.

-Саватијевић је већ привођен и процесуиран због „Колубаре“, а одређен му је и кућни притвор уз електронски надзор. Зато је више него јасно да је његово ново привођење за исти предмет више порука његовим пословним и политичким пријатељима и сарадницима него истеривање правде -закључује наш извор.

Како је пљачкана „Галеника“

Криминалитичка полиција ухапсила је јуче власника и директора „Бг фарма“ , „Ремеди групе“, „Акробиотика“, Здравствене установе, „Апотека Хигија фарм“ Младена Газикаловића (55), бившег помоћника генералног директора „Галенике“ АД Драгана Шебрека (55), заменицу директора „Бг фарма“ Милицу Мирковић (42), одговорно лице у Здравственој установи „Апотека Хигија фарм“ Милосава Јовића (54) и Драгану Шутић (41), директорку привредног друштва „МГ Ремеди груп“. Кричном пријавом биће обухваћен и бивши генерални директор „Галеника“ АД Ненад Огњеновић, који је од раније у притвору.

Осумњичени Огњеновић и Шебрек су као одговорна лица у „Галеници“ у периоду 2008. до 2011. мимо законских и подзаконских аката и као и утврђених процедура продавали лекове компанији „Бг фарм“.

– Они су потом запосленима у стручној служби у сектору финансија наложили да замене валутиране менице, које су претходно есконтовали код пословних банака, новим меницама са каснијим роком доспећа, тако да је „Галеника“ постала регресни дужник код пословних банака које су примале менице предузећа „БГ“ фарм на наплату. Наплата је извршена са рачуна „Галенике“ због недостатка новца на рачунима „Бг фарм“. Осумничени су по пријему робе од „Галенике“ продали робу крајњим купцима, здравственим и апотекарским установама, а своја потраживања су наплатили у целости, а своје обавезе према „Галеници“ нису испунили, чиме су ову компанију оштетили за 34 милиона евра- навео је МУП.

Злоупотребе у „Галеници“ често су биле тема у медијима, а процењује се да је њен дуг 180 милиона евра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на „Галеника“ као удар на СПС

* Обавезна поља