galenika 2БЕОГРАД – Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије завршили су предистражни поступак о малверзацијама у „Галеници“ а, према доступним доказима, некадашњи фармацеутски гигант оштећен је за 100 милиона евра, пишу данашње „Новости“.

Нова кривичина пријава на којој су, поред осталих, имена Дејана Бацковића, Ненада Огњановића и Драгољуба Вучићевића, прослеђена је Тужилаштву за организовани криминал.

Наредних дана, надлежни тужилац о њој треба да се изјасни, а у њој су објашњене малверзације тешке 77 милиона евра. Специјални суд у Београду потврдило је прошле недеље оптужницу против бившег генералног директора „Галенике“ Ненада Огњеновића и још девет осумњичених.

Према писању „Новости“, Бацковић (данас је директор Социјалистичке партије Србије) је осумњичен да је као председник Управног одбора „Галенике“ од новембра 2008. до 31. децембра 2012. године починио кривично дело злоупотребу положаја одговорног лица. На терет му се ставља да је по договору са Огњановићем, генералним директором „Галенике“ и Вучићевићем, сувласником „Велефарм холдинга“ склопио низ штетних купопродајних уговора о лековима и другој фармацеутској роби.

Тако је „Галеника“, како се наводи, Вучићевићем фирмама „Велефарм холдинг“, „Велефарм ВФБ“, „Велефарм Пролек“, „Велефарм инвест“ и „Санитарија“ испоручила робу у вредности већој од 2,5 милијарди динара. Овим уговорима и анексима, које је потписао Бацковић, прецизирани су, поред осталог, и критеријуми и услови под којима ће „Галеника“ одобравати рабате и попусте „Велефарм холдингу“. Као гарант да ће роба бити плаћена, Вучићевићева фирма, према потписаним уговорима, морала је да положи хипотеку или „авалирану меницу од првокласне банке“, односно банкарску гаранцију.

Постоје основи сумње, наводи се у пријави, да је Бацковић наложио потписивање горе поменутих уговора иако је знао да су купци „Велефарм холдинг“ и његове повезане фирме, у тренутку закључивања уговора за 2009. већ дуговали „Галеници“ за лекове преузете из ранијег периода. У том тренутку било је речи о више од 2,4 милијарде динара.

Када је закључиван уговор између „Галенике“ и „Велефарма“ за 2010. годину, Вучићевић је је већ дуговао скоро шест милијарди динара. И поред тога, Бацковић је, у име „Галенике“, наставио да испоручује робу и лекове „Велефарму“ и није ништа предузео да се дугови намире.

И не само да „Велефарм“ ништа није плаћао „Галеници“, већ је ова фармацеутска компанија наставила да му испоручује лекове и одобрава рабате и попусте. Као гаранција да ће дугови бити враћени „Галеника“ је од „Велефарма“ прихватила валутиране менице чији су рокови доспећа померани, односно издаване су нове менице са каснијим роком доспећа.

Те менице су касније есконтоване пословним банкама, па је „Галеника“постала регресни дужник код банака које су примале менице на наплату. Са рачуна ове фармацеутске компаније су тако банке намиривиле менице, јер на рачунима „Велефарма“ није било пара. То практично, значи, да је „Галеника“ плаћала дуговања „Велефарма“ увећана за камате и остале банкарске услуге.

Бацковић је осумњичен и да је дао налог генералном директору Огњеновићу да потпише уговор којим је „Галеника“ постала солидарни дужник и целом својом имовином гарантовала је за „Велефарм“.

Склопљен је Уговор о дугорочном кредиту 13. октобра 2010. године о 2,3 милиона евра између Уникредит банке и „Велефарма“, а гарант враћања била је „Галеника“. Бивши директор УО „Галеника“ се терети да је то урадио иако је знао да су рачуни „Велефарма“ у том тренутку били у блокади, као и да је ова фирма дуговала фармацеутском гиганту у том тренутку више од шест милијарди динара. У међувремену „Галеника“ је морала да исплати овај дуг Уникредиту са каматама.

Оно што је посебно интересантно је чињеница да је о својој намери Бацковић, пишу „Новости“, остале чланове УО обавестио телефоном, а тек накнадно је донета одлука да се склопи тај фамозни уговор о дугорочном кредиту, иако је он већ био два дана пре тога потписан.

Споран је, тврде полиција и тужиоци, и Споразум о мораторијуму од 10. фебруара 2011. године склопљен између „Хемофарма“ и „Галенике“, уз сагласност „Велефарма“.

Тим мораторијумом је „Галеника“ преузела обавезу да повуче менице са принудне наплате у банкама, које је су положиле „Велефармове“ фирме. Поред тога, споразумом је предвиђено и да „Галеника“ не пушта своје менице на наплату, а у том тренутку дуг Вучићевићеве фирме већ се приближио цифри од седам милијарди динара.

На овај начин су одговорни у „Галеници“ оштетили своју компанију за додатних 947 милиона динара, колико износи укупна вредност меница повучених из портфеља, а чији је издавалац био „Велефарм холдинг“.

Бацковић је осумњичен да је са осталима против којих је, такође, поднета кривична пријава, омогућио Драгољубу Вучићевићу, односно његовим фирмама, да стекне имовинску корист од близу осам милијарди динара. За исту цифру је оштећена држава.

Током предистражног поступка утврђено је и то да је „Велефарм“ сву робу узету од „Галенке“ (коју никад није платио) препродао и уредно наплатио. У међувремену „Велефарм холдинг“ је пао под стечај, а средином јануара ове године проглашен је и банкрот.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Галеника оштећена преко 100 милиона евра

* Обавезна поља