tadic arhivaБЕОГРАД – Борис Тадић одбацио оцене да је политички циљ навоформираног блока улазак у колацију са СНС, али није одбацио ни могућност преговора са напредњацима.

Бивши председник Србије и Демократске странке Борис Тадић изјавио је у интервјуу за НИН да је повод за његово напуштање ДС био тренутак кад су већ окончани преговори са странком Зорана Живковића и уласком на листу представника „белих листића“, Весне Пешић и Весне Ракић Водинелић.

„Не оспоравам им право на мишљење, али они су нашу борбу против нарко-кланова називали унутармафијашким обрачуном и тврдили да сам Ал Капоне унутар ДС клана. А да сам остао у ДС, сутра би ме питали шта тражим у коалицији са људима који имају такве ставове. У ДС нема места за два тако супротстављена политичка принципа и вредносна приступа“, казао је Тадић.

Одговарајући на питање да ли је напуштањем странке усред изборне кампање фактички поцепао ДС, Тадић је казао да су грађани који су подржавали ДС већ подељени и натерани да оду из ДС.

„Они не гласају за ДС и о томе сведоче локални избори, на којима је странка добијала од 3 до 15 одсто гласова“, казао је бивши председник Србије.

Он је, истовремено, одбацио оцене да је је политички циљ навоформираног блока улазак у колацију са СНС, али није одбацио могућност преговора уколико, како је рекао, та странка буде спремна да прихвати суштинске реформе.

Тадић је нагласио да се не може изградити стабилно друштво уколико постоји политичка асиметрија.

„Ако једна странка има 40, а све остале испод 10 одсто подршке, нема будућности Србије. Ни за Вучића који је најпопуларнији није корисно да има сву власт. То је опасно. И за грађане и за њега, јер СНС нема људски потенцијал да води Србију кроз преговоре са ЕУ у наредне четири године. На крају ће грађани платити цену кроз нижи стандард и већу нестабилност у земљи“, каѕао је Тадић у интервјуу за нови број НИН-а.

Тадић формирао свој блок за ванредне парламентарне изборе

У Новом Саду је договорено да блок који ће на изборима предводити Борис Тадић, чине Нова демократска странка, ЛСВ, ЗЗС, Угљанинов блок, ДЗВМ и Зелени.

Коалицију ће чинити Тадићева Нова демократска странка, ЛСВ Ненада Чанка, Заједно за Србију Душана Петровића, Бошњачки блок Сулејмана Угљанина, Демократска заједница војвођанских Мађара и Зелени, сазнају Новости.

Иначе, агенције су јутрос пренеле да ће се данас у Новом Саду одржати састанак Састанак Лиге социјалдемократа Војводине и странака грађанске оријентације око стварања заједничког грађанског блока за нове изборе.

Подсетимо, почасни председник ДС и бивши председник Србије напустио је демократску странку пре пет дана, а неколико дана након тога саопштио је да ће се укључити у ванредне парламентарне изборе. Након Тадића ДС је напустило више десетина чланова странке.

Медији су такође пренели да се очекује да у среду Тадић формира свој блок.

Бојан Костреш: Консензус о потреби оснивања грађанског блока

НОВИ САД – Лидери неколико странака постигли су у среду на састанку у Новом Саду консензус о потреби формирања грађанског блока који ће, између осталих, чинити Нова демократска странка у оснивању, Лига социјалдемократа Војводине и Заједно за Србију, изјавио је заменик председника ЛСВ Бојан Костреш.

На конференцији за новинаре Костреш је рекао да је на састанку постигнута сагласност о свим важним принципима деловања могуће коалиције, а то су економски опоравак, европске интеграције и примена Бриселског споразума, регионализација и децентрализација, поштовање људских и мањинских права.

Костреш је оценио да ће грађански блок бити права политичка алтернатива Српској напредној странци и осталим странкама владајуће коалиције.

Додао је да ће убрзо бити настављен разговор лидера странака које ће потенцијално чинити грађански блок.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић формирао блок за изборе

* Обавезна поља