украјина 3КИЈЕВ – Украјинска драма прети да поприми обрисе правог рата. Стижу вести да се козачке јединице спремају као нека врста добровољачке милиције, да се окупљају ветерани рата у Авганистану, да се удружују грађани који поседују ватрено оружје, да су сви на опрезу, без обзира на то да ли подржавају актуелну власт или побуњену опозицију.

Протурају се информације да неко у хаосом захваћеној земљи спрема да дигне у ваздух део гасовода којим се Украјина, и велики део Европе, снабдевају руским гасом? Сличне претње су се надвиле над украјинским нуклеарним електранама.

Како без бојазни изаћи на кијевске улице, свратити до пијаце, одвести дете у обданиште или школу. Да ли је актуелна власт способна да држи ствари под контролом?

Када је земља све драматичније почела да се дели на прозападни део привржен ЕУ и происточни окренут Русији, јуче су од стране власти почели да стижу помирљивији тонови.

Влада премијера Миколе Азарова поднела је оставку како би се смањила тензија. Пре тога је на заседању Врховне раде (парламента) укинут репресивни закон донет 16. јануара који је забрањивао било какве демонстрације, што је изазвало невиђен бес демонстраната на улицама.

Амнестирани су похапшени учесници демонстрација, они који нису извршили никакво кривично дело.

Ипак, промена владе би по многима била само кап у мору догађаја који су се у протеклим недељама сручили на бившу совјетску републику и којима се крај не назире.

Чини се да, за сада, ни једна страна нема стратегију како да поврати мир и врати државу нормалном животу и активностима.

„Данас се у опасности нашао и сам опстанак независне Украјине”, опомињу у Партији региона председника Виктора Јануковича.

„На сцени је покушај преврата који би довео до цепања државе и они који то желе не размишљају о животима и судбинама милиона мирних грађана који не учествују и таквим баханалијама.”

Ситуација у Кијеву до те мере је усијана да нико више и не види начин на који би градске улице коначно биле ослобођене барикада, пожара, Молотовљевих коктела, а сукоби престали.

Одговор немају ни у Бриселу. Европска унија, једноставно, показала је сву своју немоћ у оваквим ситуацијама. Финансијски слаби, без жеље за конкретно уплитање у украјинске догађаје, Европљани су се ограничили само на апеле. Међу њима је свакако и Пољска, први гласноговорник САД у ЕУ, која има своје посебне интересе у Украјини.

У међувремену се немири и даље шире земљом и свако у томе тражи своју рачуницу. Опозиција, чији политички профил се креће од класичне демократије до фашизма, није способна да нађе заједнички именитељ који би је довео на власт и тамо стабилизовао.

У Украјини не демонстрирају само присталице опозиције, већ и они који подржавају Јануковича. У Доњецку су протеклог викенда свој глас дигли и такозвани антимајдановци, што је референца на трг Мајдан у Кијеву, омиљено место окупљања опозиције.

Према саопштењима локалних власти, у центру Доњецка је у суботу одржан митинг присталица актуелне власти на којем су учесници затражили од Јануковича да прибегне жешћим мерама у односу на демонстранте у Кијеву и другим побуњеним градовима.

Присутни су носили транспаренте на којима се позива на заустављање насиља у земљи и тражи да се не допусти заузимање здања државне администрације од стране било које групе демонстраната.

У Лавову се појавила организација „Национална гарда Украјине” у коју су се укључили тамошњи житељи који поседују ватрено оружје. Циљ организације је, како се тврди, заштита локалног становништва.

„Ми нисмо никакви екстремисти, ни терористи, никога не угрожавамо осим лопова и бандита. Издајицама свога народа који упорно настоје на продужењу безакоња и насиља, даћемо достојан одговор”, изјавио је за медије члан иницијативне групе Свјатослав Јаворивски, позвавши и друге делове Украјине да организују сличне групације.

На истоку и југу покушаји „евромајдановаца” да дестабилизују тамошњу ситуацију нису успели. Ови региони су традиционално наклоњенији сарадњу са Русијом него са ЕУ.

Како је пренела „Росијска газета”, да не постоји западни део Украјине, не би било ни „евромајдановаца”. Али – запад Украјине постоји.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Гласине и поделе цепају Украјину

* Обавезна поља