beograd-savezniciЧетири удара из ваздуха, у којима је учествовало 400 авиона који су избацили око 440 тона бомби на главни град Краљевине Југоаславије, запамћени су као операција „Страшни суд” или „Казна”. Тог 6. априла 1941. уништен је већи део Београда. Грађани престонице данас ће се полагањем венаца и одавањем почасти жртвама сетити ових догађаја.

Оживеће сећање и на разарања које је фелдмаршал Фон Клајста после рата описивао као „ствар Хитлерове сујете и његове личне освете”. Тачан број жртава те одмазде није утврђен. У зависности од извора, помиње се од 2.500 до чак 12.000 па и 15.000 погинулих.

На мети је био читав град. Гађани су објекти који нису имали никакве везе ни са одбраном престонице, ни са било којим родом војске. Београд је остао без 627 здања, тешко је оштећена 1.601 грађевина, а трагови бомбардовања остали су на 6.829 зграда и кућа.

Не само да је уништена стара Народна библиотека у којој је горело више од 300.000 докумената, већ је оштећен и Историјски музеј Србије, на Тргу Николе Пашића. Нису поштеђени ни Палата „Албанија”, Народно позориште, седиште Кола српских сестара у близини Славије…

Бомбе су падале и на комплекс Старог двора, бројне зграде државних инсистуција, али и старо здање нашег листа, тако да „Политика” од 6. априла никада није стигла на улице.

Брутално су бомбардоване стамбене четврти, па чак и склоништа у која се сакрио велики број људи. Најдрастичнији пример је удар на склониште код Везнесењаке цркве где су рањене и побијене стотине цивила.

Разарања нису биле поштеђене ни бројне фабрике и инфраструктурни објекти, а ни зграда старог Генералштаба, на углу Кнеза Милоша и Немањине улице.

Шести ловачки пук – светао пример Априлског рата

Штету коју су у бомбардовању Београда нанели немачки бомбардери покушали су да спрече пилоти Шестог ловачког пука Југословенског краљевског ратног ваздухопловства. Ова формација једина је могла да пружи озбиљнији отпор ексадрилама „Луфтвафеа” што су југословенски авијатичари и учинили и на тај начин остали упамћени као један од најсветлијих примера у целом Априлском рату.

Према различитим изворима, успели су да оборе између 42 и 48 немачких авиона.

Почаст жртвама

Поводом сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања Београда 1941. године, представници Града Београда положиће данас цвеће и одати пошту жртвама:

8 часова – фонтана „Врело живота”

8. 30 часова – Порта Вазнесењске цркве

9 часова – Спомен-обележје у Карађорђевом парку

10 часова – Алеја жртава бомбардовања Београда априла 1941. године на Новом гробљу

11 часова – Локалитет на Косанчићевом венцу на месту срушене Народне библиотеке

12 часова – Споменик пилотима браниоцима Београда априла 1941. године


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњица немачког бомбардовања Београда

* Обавезна поља