Tuzla-pozarТУЗЛА – У Тузли су демонстранти после сукоба са полицијом ушли у зграду кантоналне владе и запалили је а из зграде у пламену демонстранти искачу с прозора првог спрата, објавио је Дневни аваз.

Полиција се претходно повукла из зграде пред огромним налетом демонстраната, који су ушли у њу, запалили је и из ње избацили ствари.

Демонстранти су кренули у највећу офанзиву у протекла три дана протеста, камењем, другим предметима и осталим експлозивним направама интензивно су гађали зграду владе, објављено је раније.

Затим су упали у зграду, где је ушла и полиција, и металним шипкама полупали стакла.

Дим из зграде кантоналне владе 

Претходно се пред зградом владе Тузланског кантона окупило око 6.000 демонстраната, а њихови представници рекли су новинарима да не желе никакве преговоре на које их је позвала кантонална Влада, већ траже њену смену.

Наиме, премијер Тузланског кантона Сеад Чаушевић позвао је представнике фирми „Дита”, „Коњух”, „Ресод гуминг”, „Полихем” и „Полиолхем”, чији су радници у протесту због пропалих приватизација, да данас дођу на састанак ради решавања радничких захтева.

Радницима пропалих фирми придружила се и Координација борачких удружења Општине Тузла, као и представници незапослених и други незадовољни грађани.

Дневни аваз је објавио да је Албин Ширановић, вођа Фејсбук-покрета Удар који је позвао на прва окупљања у Тузли, апеловао на демонстранте да не праве нереде и да не лупају стакла на влади, коју су претходна два дана гађали каменицама.

Позвао је комплетну владу да се појави пред демонстрантима и јавно да оставку.

У међувремну, МУП је упозорио јавност да демонстранти по појединим трговинским радњама у Тузли купују сону киселину и креч у праху, у намери да их употребе током демонстрација.

После Тузле, сукоби у Сарајеву, гори зграда владе у Зеници

САРАЈЕВО – Осим у Тузли, сукоби демонстраната и полиције проширили су се и на друге градове у БиХ – у Сарајеву је полиција бацила сузавац и употребила гумене метке да би растерала демонстранте, а у Зеници гори зграда владе, а протести се одржавају и у Бихаћу, Јајцу и другим градовима, јављају медији и БиХ.

У Сарајеву је дошло до напада грађана на кордон специјалне полиције испред зграде Владе, бачен је сузавац, употребљени су и гумени меци, а неколико демонстраната је повређено и ухапшено, док су улице блокиране, јавља Ал-џазира БиХ.

Иста ТВ станица јавља да су демонстранти упали у зграду владе Кантона Сарајево и да гори полицијска кућица поред зграде Владе.

На великим протестима у Зеници окупило се више од 3.000 грађана, неки медији објавили су да је запаљена зграда Владе, као и у Тузли.

Репортер агенције Фена јавља да је теже повређено неколико полицајаца, а више грађана затражило је хитну медицинску помоћ. Разбијена су и стакла ана зградама неких институција.

У Бихаћу се окупило пред зградом Владе око 2000 грађана где их је дочекао премијер Хамдија Липовача, на кога је маса насрнула па су га полицајци заштитили и увели у зграду.

Након тога почело је звиждање, скандирање, разбијање стакала на прозорима зграде Владе, бацани су и топовски удари, а повређена су два полицајца.

У Високом се окупило више стотина људи који су јајима и камењем гађати зграду општине, али још није било сукоба са полицијом, а блокиран је саобраћај у центру града.

У Бугојну неколико стотина грађана, међу којима је највећи број незапослених и обесправљених радника приватизованих предузећа, пред зградом Општине разговарају с начелником Хасаном Ајкунићем.

————————–

У Бањалуци протест у знак подршке грађанима Тузле

БАЊАЛУКА – Више од стотину грађана Бањалуке учествовало је данас у протестној шетњи у знак подршке грађанима Тузле, у којој већ трећи дан трају демонстрације против корумпиране и криминализоване власти.

Протестну шетњу организовали су Удружење грађана „Оштра нула” и Хелсиншки парламент грађана Бањалуке, који су позив на протесте објавили на својој Фејсбук страници.

„Одлучили смо се да организујемо протестну шетњу јер се, као појединци, бринемо шта се дешава у било којем делу наше земље. Осим тога, сматрамо да су захтеви грађана Тузле потпуно легитимни и оправдани”, казала је Драгана Дардић из Хелсиншког парламента Бањалука.

Дардићева тврди да је циљ данашње протестне шетње био и да се скрене пажња на све бањалучке фирме и гиганте, који више не раде или су у стечају, или су приватизовани под сумњивим околностима и неповољним условима.

Грађани су се окупили испред зграде Народног позоришта, одакле су, уз звуке пиштаљки, кренули према Тргу Крајине.

Носили су транспранте на којима су исписани називи пропалих бањалучких гиганата, попут „Инцела”, „Космоса”, као и транспарент са исписаним мотом протеста „Ако вам је добро, онда ништа”.

„Џаба ћутиш, биће још горе” и „Сви смо ми страни плаћеници, државу нам финансира ММФ”, још су неке од парола које су носили учесници протеста.

Пролазећи поред Палате председника РС и градске управе учесници протестне шетње су узвикивали: „Лопови, лопови”.

Учесници протестне шетње носили су балоне, који, како су појаснили, симоболички говоре да је балон надуван до крајње границе и да је пред пуцањем, баш као што су и неке ствари друштву близу пуцања.

„И овде је Тузла, и овде је Сарајево, овде је све. Немамо другог излаза. Што је боље у Бањалуци него у Тузли? Лопови су на власти и тамо и овде”, рекао је један од грађана.

У протестној шетњи било је младих, људи средњих година, инвалида, као и пензионера.

„Сви смо ми у истом стању, привреда не ради, задужујемо се, привредни гиганти пропадају, њихова приватизација је катастрофално проведена. Живимо у друштву које је огрезло у корупцији и криминалу, свима је то јасно, али сви чувамо своје позиције, финансијски смо задужени, враћамо кредите и не можемо да реагујемо”, рекао је Александар Жоља из Хелсиншког парламента Бањалука.

Он тврди да већина грађана у РС, сасвим сигурно, сматра да стање у овом ентитету није ништа боље од оног у Тузли.

Протестна шетња завршена је без инцидената.

Демонстранти у Брчком заробили градоначелника Анту Домића

БАЊАЛУКА– Учесници протеста у Брчком „заробили” су градоначелника Анту Домића, којем не дозвољавају да уђе у зграду Владе дистрикта нити да оде с протеста.

Домић се појавио пред демонстрантима, после њиховог позива да им се обрати неко од представника локалне власти, и обратио се маси, али је његов говор разбеснео окупљене.

Када се покушао вратити у зграду, демонстранти му то нису дозволили.

Како јављају бх. портали, очекује се долазак специјалне полиције.

Више хиљада људи окупило се данас испред Већнице и Владе Брчко дистрикта у знак подршке демонстрантима у Тузли, али и да би изразили незадовољство радом локалне власти.

Бањалучки медији су јавили да су грађани заузели парк испред Већнице и плато испред зграде Владе дистрикта.

Учесници протеста јајима гађају зграду Владе и узвикују: „Изађите лопови” и „Опљачкали сте земљу, морате положити рачуне”.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Гори широм Босне и Херцеговине

* Обавезна поља