авиониЛОНДОН – Аналитичари британске војне консултантске фирме „ИХС Џејнс ероспејс, дифенс енд сикјурити“ процењују да ће буџети главних чланица НАТО и у наредних годину дана наставити да се смањују, па ће у 2014. центар војне потрошње бити додатно пресељен ка истоку и југу.

Од укупно 1,547 билиона (1.547 милијарди) долара, колико ће ове године износити сума свих војних буџета на свету, добар део колача у износу не мањем од 350 милијарди долара ићи ће пре свега на Кину, Индију и Јапан. Ту је и Саудијска Арабија, чији су издаци на војску у 2013. износили 42,9 милијарди долара.

И док наоружавање на Блиском истоку, поготово у богатим арапским државама, није новост за то проблематично подручје, раст војних апетита у азијско-пацифичком региону требало би да више забрињава пошто носи глобални ризик.

Војни буџет САД и даље је неприкосновен у свету са више од 580 милијарди долара које су у 2013. отишле на набавку наоружања, али је Кина, као први пратилац, решена да се докаже у региону у којем су управо Америка и њени савезници донедавно водили главну реч.

 

Фокус пажње администрације Барака Обаме, америчког председника, због тога се сели на тај регион са других подручја.

 

Трка у наоружању тренутно је најактуелнија у војној авијацији и морнарици. На први кинески носач авиона Јапанци, као савезници САД, реаговали су 1,2 милијарде долара вредним носачем хеликоптера, првим од два која планирају да порину.

Ове две земље споре се око острва Диаоју (на кинеском), односно Сенкаку (на јапанском) у Јужном кинеском мору, где територијална права полаже око десетак држава.

Арапски скок

Међу десет најбрже растућих војних тржишта налази се шест држава Блиског истока и Магреба – Саудијска Арабија, Оман, Ирак, Бахреин, УАЕ и Алжир. Оман је повећао војни буџет за 39 одсто на 9,3 милијарде долара.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Војна потрошња се сели на Исток

* Обавезна поља