edi-rama-unПризнање Косова би било добро и за Србију, рекао је албански премијер Еди Рама обраћајући се Генералној скупштини Уједињених нација.

Албански премијер позвао је у Њујорку државе које нису признале Косово да то учине.

Он је навео да је такав потез од суштинског значаја за промовисање мира на Балкану.

„Балкан је ушао у фазу помирења и позивам државе које то нису учиниле да признају Косово. Признање Косова би, такође, било добро и за Србију“, рекао је албански премијер обрацћајуцћи се Генералној скупштини Уједињених нација.

Рама је, такође, навео да народи морају да извуку поуке из прошлости и да за собом оставе поделе засноване на вери и боји коже.

„Ујединимо се у процесу развоја како би створили темеље будућности за нашу децу. Научимо их вредностима толеранције, поштовања и разумевања“, рекао је Рама, преносе албански медији.

Мисија Србије у УН – Рама злоупотребио говорницу

milan-milanovicАмбасадор Србије у УН Милан Милановић је, одговарајући на став албанског премијера, нагласио да је Рама јуче злоупотребио говор у Генералној скупштини и заварао земље чланице УН да се дијалог води између две државе – Србије и Косова.

Истина је, додао је српски амбасадор, да је реч о преговорима Београда и привремних институција самоуправе на Косову, преноси РТС.

Рама је у говору у УН-у позвао све земље света, које још нису признале Косово да то учине, наглашавајући да ће тиме директно допринети јачању стабилности, мира и сарадње у региону.

Рама је додао да ће светско признање Косова као државе бити добра ствар за Србију.

Амбасадор Милановић је, међутим, поручио да Косово није независна држава нити чланица УН и подсетио да се у Бриселу, под покровитељством Европске уније, воде разговори о нормализацији односа Београда и Приштине, указујући да би овакве изјаве премијера Албаније могле да угрозе позитивне резултате дијалога и зауставе будући напредак.

Рама је у говору устврдио да су разговори које се у Бриселу воде измеду Србије и Косова „разговори две суверене државе“, истичући да то доприноси стабилности у региону и стварању могућности да две земље пронађу заједничко решење за низ питања која ће донети добробит грађанима две државе.

„Као регион, коначно можемо да покажемо да постоји други начин, осим конфликта, да кренемо напред. Прошле године први пут, након стотина година конфликта на Балкану, оружје није било уперено ни у једну суседну државу и коначно смо имали годину сарадње и мира“, казао је Рама, а пренела агенција АТА.

Пет земаља ЕУ није признало независност Косова: Грчка, Кипар, Шпанија, Словачка и Румунија.

Еди Рама – Моја је обавеза да тражим признање Косова

rama-vucic1-foto-reuters_ffПремијер Албаније Еди Рама изјавио је да је захтев чланицама УН да признају Косово неотуђиво право за све који на међународним скуповима представљају Албанију.

„Што се тиче Косова верујем да то није само неотуђива обавеза за свакога ко представља Албанију на сваком међународном форуму, већ и зато што ће у фази у којој се налази регион пуно признање Косова и интеграција у УН бити велики подстрек за процес мира и регионалне сарадње“, рекао је Рама.

Говорећи о својој посети Сједињеним Америчким Државама и активностима на Генералној скупштини УН Рама је додао да би признање Косова и чланство у УН „било добро и за Србију“.

„Сматрао сам за сходно да инсистирам на тој тези“, рекао је Рама.

Бљерим Шаља – Потписивање међународно обавезујећег споразума биће међусобно признање Косова и Србије

Српско-албанска прича има позитиван ехо у Бриселу и сад је прави моменат за пуну нормализацију односа Београда и Приштине.

После дуго времена за то постоји политичка воља, воља да се иде напред, поручио је координатор у дијалогу Београда и Приштине у косовској влади Бљерим Шаља.

„Ако немамо добросуседске односе, ако не направимо Европљане од наших грађана, онда тешко да можемо ићи напред… Дошло је време да владе дају резултате. Тога још мањка, а то нарочито говорим за Косово“, рекао је Шаља у интервјуу Тањугу.

Он је уверен, међутим, да је процес нормализације неповратан, да мора да се иде напред. За тај процес, према његовој процени, нема баш пуно времена.

„Та српско-албанска прича има свој позитиван ехо у Бриселу и то је вероватно једина позитивна прича са западног Балкана за протеклих неколико година“, указује Шаља.

Каже и да, ако се цео процес не уради како треба, не верује да ће „нас примити у ЕУ – ни Србију раније, а ни Косово касније“.

Шаља истиче да процес нормализације односа зависи од политичке воље, а у прилог томе подсетио је на судбину споразума о стварају палестинске државе, који је 1993. године потписан у Ослу:

„И где смо данас, 22 године касније? Неме ничега, јер нема политичке воље ни на једној ни на другој страни. У нашем случају је другачије, ја мислим да постоји добра политичка воља да се иде напред, јер нема друге варијанте“, поручио је Шаља и додаје да је додатни мотив то што обе стране желе у Европску унију.

На питање како коментарише противљење косовске опозиције Бриселском споразуму и наводима да је он неприменљив, Шаља је рекао да тај споразум има „корисних нејасноћа“, да је он потписан, да је влада преузела обавезе, али и да све што се ради по овом споразуму је већ најављено Ахтисаријевим планом 2007. године.

„Пут је неповратан, немамо где да се вратимо… Мислим да по први пут радимо нешто што је требало да одрадимо много раније. Чекали смо толико година да схватимо да морамо да уђемо у процес нормализације односа“, поручио је Шаља.

Поручује и да је остало још пуно тога да се уради до пуне нормализације односа, што за Албанце са значи „међусобно признавање две државе“.

„Нормализација подразумева да Косово и Србија драматично промене однос који је био веома лош током историје, да живимо као добри суседи. Подразумева и да косовски Срби узивају сва права, али и да Србија има права, и по уставу Косова и споразумима, да брине о њима на све могуће начине“, нагласио је Шаља и додао да нормализција подразумева и да „једни друге помажемо у процесу европских интеграција“.

Шаља, који је учествовао у до сада свим преговорима Београда и Приштине, почевши од Рамбујеа, преко Париза, Беча, па сад и Брисела, рекао је да се током свих ових година веома напредовало, јер у Рамбујеу и Бечу српска страна заправо није ни желела за преговарачки сто.

Говорећи о Заједници српских општина и Специјалном суду, Шаља је оценио да ће они бити формирани до пролећа наредне године.

Каже за то влада има већину у парламенту, „а реч је о преузетим обавезама, ма колико се опозиција противила свему томе“.

Према његовим речима, 2016. година је веома важна и то због тога што се очекује да између Београда и Приштине буде потписан међународни обавезујући споразум, а оваква порука се све чешће чује из Берлина.

„Мислим да су Немци у праву кад кажу да је 2016. година веома важна за обе стране. Мислим да су обе стране спремне да уђу у ту нову фазу која нас чека“, казао је Шаља.

А на питање шта мисли како се на то гледа у Србији, која каже да никад неће признати Косово, Шаља одговара:

„Није ни толико важно шта се мисли, важно је шта је реалност, а реалност је врло јасна. . . Та реалност води ове преговоре. Да није те реалности, зашто бисмо разговарали у Бриселу? Јасно је зашто преговарамо. Као Косово и као Србија можемо симболично да кажемо разговарају Београд и Приштина, али врло је јасно о чему се ради“, казао је Шаља.


Извор: Спутњик, Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Говор Еди Раме у УН и реакције

* Обавезна поља