sud-u-Hagu-Vojislav-Seselj-620x350ХАГ – Судско веће Хашког трибунала наложило је данас Секретаријату да што пре контактира лекарски тим Војислава Шешеља и достави Већу нове информације о здравственом стању оптуженог, саопштио је Трибунал. Потребно је, што је пре могуце, добити нове информације о здравственом стању оптуженог Шешеља и тим поводом биће контактирани чланови медицинског тима који лечи Шешеља, саопштено је из Трибунала. Судско веће тражи извештај лекара, наводећи да се на тај начин штите основна права оптуженог на одговарајућу негу.

То је прва одлука претресног већа председавајућег судије Жан-Клод Антонетија након што му је 30. марта жалбено веће Трибунала наложило да „одмах опозове одлуку о Шешљевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор”.
Расправно веће је, међутим, уместо да оптуженом нареди повратак у притвор, затражило лекарски извештај из Србије о његовој болести.

Подржавајуци одлуку да се тражи медицински извештај, мишљење је издвојио председавајући судија Антонети и нови судија Мадаје Нијанг. Антонети је своје издвојено мишљене образложио на 19 страна. Он је сугерисао да би Шешељ требало да остане на привременој слободи због „изузетне дужине притвора”, „продужавања одлучивања о пресуди” и „критичног здравственог стања”, као одлучујућег фактора.

Судско веће је, такође, навело да на основу дискреционог права треба испитати здравствено стање Војислава Шешеља пре доношења одлуке.

Шешељ је недавно унапред саопштио да извештај о свом здравственом стању неће учинити доступним Трибуналу. Рекао је, такође, да се добровољно неће враћати у Хаг, шта год тај суд одлучи.

У коначној одлуци, на коју се не може уложити жалба, апелационо веће је раније оценило да је Шешељ својим изјавама да се неће добровољно вратити с привремене слободе на изрицање прсесуде у Хагу прекршио услов за привремено ослобадање.

Како је утврђено данашњом одлуком, првостепено веће је погрешило што Шешеља није опозвало са привремене слободе на захтев тужилаштва одмах чим је дао изјаву да се неће вратити у Хаг на позив суда. Повратак на наставак процеса, према пракси Трибунала, један је кључних услова за привремено ослобађање.

Шешељ је оптужен за злочине почињене од 1991-1993. над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ. Добровољно се предао Трибуналу 24. фебруара 2003. Суђење је почело у јесен 2007, а пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013. То је, међутим, одложено након што је Трибунал усвојио Шешељев захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године након чега ће почети већање судија о пресуди. Лидер Српске радикалне странке се 12. новембра 2014, после скоро 12 година вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хаг тражи лекарско мишљење о Шешељу

* Обавезна поља