johanes-han-1Делегација ЕУ у Србији ће под слоганом „Европа отворено“ прославити Дан Европе организовањем бројних догађаја у Београду и Обреновцу, којима ће присуствовати европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, најавила је данас Делегација ЕУ у Србији.

Хан ће бити почасни гост централног догађаја у оквиру прославе Дана Европе, који ће се сутра одржати у Обреновцу, наведено је у саопштењу. Та општина, најтеже погођена поплавама у мају прошле године, биће домаћин спортског надметања за ученике основних школа из целе Србије.

Они ће се од 7. до 9. маја такмичити у одбојци и кошарци а такмичења ће бити организована у три обреновачке школе реновиране уз подршку ЕУ: Пољопривредно-хемијској школи, Основној школи „Посавски партизани“ и Основној школи „Јован Јовановић Змај“.

Такмичење које је организовано у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Савезом за школски спорт Србије окупиће 320 ученика из општина погођених прошлогодишњим мајским поплавама.

Комесар Хан ће 7. маја присуствовати свечаном дефилеу учесника у Пољопривредно-хемијској школи, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом, председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем, председником Савеза за школски спорт Србије Жељком Танасковићем и другим гостима.

Прослава Дана Европе ће бити настављена 8. маја традиционалном универзитетском конференцијом коју организују Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) и Делегација ЕУ.

Панелисти на конференцији Изазови пред којима је ЕУ и последице за Србију ће бити министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Девенпорт, декан ФЕФА Ана Трбовић, професор Жарко Пуховски и други.

Истог дана ће у Зрењанину бити одржана манифестација Европско село на којој ће бити представљене културне разноликости 28 држава чланица ЕУ. Догађај ће бити одржан на централном градском тргу.

У ЕУ Инфо центру, у Дому омладине Београда, Дан Европе ће у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције Србије бити обележен радионицом на којој ће бити представљен програм „Еразмус+“ и одржана дебата Митови и предрасуде о приступању Србије у ЕУ, уз учешће заменика шефа Делегације ЕУ Оскара Бенедикта.

Спортско такмичење ће бити затворено 9. маја у Пољопривредно-хемијској школи у Обреновцу, где ће финални мечеви бити одиграни у раним поподневним часовима.

Девенпорт, министар омладине и спорта Вања Удовичић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Андрија Клеут и председник Одбојкашког савеза Александар Боричић ће уручити медаље најбољим такмичарима.

Прослава у Обреновцу ће бити завршена програмом на централном тргу у организацији ЕУ инфо центра и Канцеларије за европске интеграције.

Културно-музички програм ће бити одржан у периоду од 11 до 24 часа.

Месец Европе ће се наставити финалном симулацијом дебате Европског парламента, која ће 20. маја у Народној скупштини окупити тимове ученика средњих школа.

У светлу прославе Дана Европе традиционално ће бити одржан Европски филмски фестивал у Дому омладине Београда од 19. до 24 маја, на ком ће бити представљена 22 савремена филма из целе Европе. Прославу Дана Европе у Новом Саду и Нишу организоваће ЕУ Инфо кутак у Новом Саду односно Нишу.

Дебата Моја земља пре и после ЕУ интеграција биће одржана на ОК радију у Новом Саду 8. маја, а за 9. мај предвиђено одржавање догађаја на отвореном. Европски филмски фестивал ће бити одржан од 21. до 25. маја.

У Нишу ће бити организовани отворени догађај Балканска улица европских вреднсоти, којим се те вредности промовишу кроз дебату, рок концерт и такмичење за ученике Шта знам о Европи.

Европски филмски фестивал ће у овом граду бити одржан од 22. до 28. маја.

Избор најбољих европских филмова ће моћи да погледају и грађани Зрењанина, Врања и Прокупља.

Амбасаде држава чланица ЕУ у Београду ће отворити своја врата посетиоцима – Дани отворених врата ће се одржавати од 8. маја до 12. јуна, са циљем приближавања грађана Србије европској разноликости.

Даном Европе 9. маја обележава се објављивање декларације министра спољних послова Француске Робера Шумана, 9. маја 1950. године, који се сматра првим званичним кораком у оснивању данашње ЕУ.

Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Немачкој, да успоставе заједничку организацију како би управљали својим индустријама угља и челика и заувек спречили нови рат у Европи. Тај предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик, претходнице савремене ЕУ. Помоћ ЕУ у санацији последица поплава у Обреновцу је процењена на 3,77 милиона евра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хан у Србији на прослави „Дан Европе“

* Обавезна поља