izbeglice-rojters-4Одавно нико не крије да се пребацивање илегалних избеглица у Европу претворило у врло исплатив бизнис. Податке о заради мафије у 2015.г. је изнео заменик директора Агенције за контролу спољних граница Европске уније Frontex Берндт Кернер. По његовим речима, кријумчари су успели да зараде око 4 милијарде  долара. Преко Грчке у Европу је стигло 800 хиљада миграната, а преко Италије – око 160 хиљада.  У овој години се успело  у смањењу реке избеглица. Тајне службе ЕУ су најзад почеле међусобно да сарађују и постепено су довеле у ред добро организован систем за проверу илегалаца. Заменик директора Фронтекса је посебно подвукао: „Ако смо раније били способни да  делујемо само на територији чланица ЕУ, сада, захваљујући процесу потписивања договора са трећим земљама можемо да радимо и на њиховим територијама. То помаже да се ситуација побољша, конкретно у балканским земљама које су такође осетиле ситуацију са нелегалним мигрантима“. Источна граница ЕУ је, по речима Берндта Кернера, ако се упореди са средоземноморским подручјем врло мирна.

Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије, ових дана је саопштио да  225 хиљада  Африканаца планира да у најскорије време пресече Средоземно море и дође до Европе. Господин Јункер покушава да нађе оптималну варијанту која би помогла Европи. Тај план је већ назван „Јункеров план за Африку“. Најважније је да се нађе новац,  јер, по Јункеровим речима,  „уколико Европа не буде инвестирала у Африку, Африка ће доћи у Европу“. „Та  перспектива ме не плаши, али  би било мудрије да Африканце учинимо срећнијим тамо  где они живе, него да их позивамо да „секу“ Средоземно море како би се у Европи нашли у трагичној ситуацији“ – рекао је Јункер.

Истина, председник Европске комисије је заборавио да каже да прошлогодишњи и овогодишњи талас избеглица није уопште настао случајно. Европљани би требало да се присете да су САД, НАТО и њихови савезници прво играли на карту „арапског пролећа“, а затим су разбуктали грађански рат у Либији и Сирији. Рекло би се да су избеглице нагрнуле у ситу Европску унију  тек онако – тражећи бољи живот. А у ствари – већина је побегла  не  зато што је то желела – стотине хиљада су спасавале голи живот који је сваког дана могао да нестане због  бораца ИСИЛ-а који су преузели контролу над деловима Ирака, Сирије, Либије.

Грчки премијер Алексис Ципрас је на самиту УН о питањима избеглица више пута говорио да кретање великих људских маса које беже из уништених земаља Северне Африке и Блиског Истока, представља глобални проблем, и да ни једна држава сама са тим проблемом не може да изађе на крај. „Обећања, обавезе дате Грчкој, морају да се поштују. Нашу службу за проналажење склоништа за њих треба подржати тако, што ће јој се дати много већи европски персонал. Из Грчке у друге европске земље треба да се пребацује много више избеглица. Истовремено, ми морамо да јачамо нашу сарадњу са азијским и афричким земљама из којих долазе мигранти  како бисмо обезбедили повратак за оне којима није потребна међународна заштита“, – рекао је Ципрас.

soros-izbeglice-600x399По његовим речима, уколико озбиљни напори на борби са илегалном миграцијом пропадну, и не буду решени разлози због којих је дошло до сеоба људи, неће се успети у убрзању пресељења избеглица у земље широм читавог света, у земље које могу да их приме, а своје лице ће показати националистичке и ксенофобичне снаге – „први пут после Другог светског рата“.  „Данас се у Грчкој испробава хумано и ефикасно управљање проблемом избеглица и миграната. Уколико ми – међународна заједница – претрпимо неуспех у подржавању тих напора, у том случају ће не само социјалне, већ и политичке последице да се осећају у читавом свету“, – рекао је премијер Грчке.

Политичари ударају у звона, они желе да заштите Европу, али не само њу, већ и себе. Мафиозне структуре то одлично схватају и зато ће учинити све што им се дозволи  да не изгубе своју огромну зараду од избеглица. Јер 4 милијарде долара годишње се не налазе тек тако на улици.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Мафија и избеглице

* Обавезна поља