ARKTIK - RUSIJA ZABOLA ZASTAVU - 09По свему судећи Сједињене Државе се јако плаше да могу изгубити свој примат у свету. Сада се појавила нова „зона одговорности“: Арктик. Сваки јак конкурент код Вашингтона изазива алергију. Белој кући се причињавају руске подморнице на Северном полу које прете америчкој војној флоти. Али више од свега Вашингтон се плаши руских ледоломаца – Москва их има скоро 40, а Вашингтон само 3. И најважније – Русија је једина земља која има атомску флоту ледоломаца. И преко читаве године може да обезбеди међународну пловидбу у северним ширинама. А то значи да ће много деценија бити лидер, а и појефтиниће доставу робе из Европе у Азију и из Азије у Европу.

Таква перспектива плаши Брисел. У НАТО-у хоће да се врате пракси патролирања Арктиком испод леда. Сада се тиме баве само америчке подморнице, али у најближој будућности на ратно дежурство планирају да излазе и подморнице Војне флоте Велике Британије. Лондон има седам ударних атомских подморница које ће ускоро заједно са америчким да изађу на ратна поља испод леда. Велика Британија јако жели да себи врати статус „Владарке мора“. Без подршке Американаца то није сасвим реално. Тако да су у Лондону одлучили да за контролу Артика уложе 20 милијарди фунти стерлинга. Природно је да се Британци враћају на Северни пол не само по задатку НАТО-а. Постоји познати израз да  је „Велика Британија  непотопиви носач авиона САД у Европи“. Огромни природни ресурси Севера (нафта и гас) не дају мир ни Вашингтону, ни Лондону. САД-у и Великој Британији су спремни да се придруже Норвешка (она има шест дизел-електричних подморница) и Канада.

У штабу НАТО-а су одавно прорачунали да истражене резерве арктичке нафте износе 100 милијарди тона, а гаса – 50 билиона кубних метара.

Грабеж за тако сладак залогај природних енергената тек почиње. Зато је „Достићи и престићи“ Русију на Артику за НАТО  данас један од главних циљева. Ако Москва доминира у том региону треба јој обавезно засметати. Док се то не уради адмирали НАТО-а неће моћи мирно да живе. Плате су им огромне, немају баш неку жељу да иду у пензију. „Хладни рат“ на Артику – то је поуздан начин да се ратни сукоби наставе, а успут и да војна индустрија САД и Немачке заради  још коју „пару“.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на „Хладни рат“ се враћа на Арктик

* Обавезна поља