sirija-putin 2Русија је навела да је кључни елемент у освајању Палмире у марту 2016. године било присуство командоса групе Спецназ у сиријској војсци.

Као што је и очекивано, снаге Спецназ су организовале ваздушне нападе руских бомбардера и слале хеликоптере, али и користиле своје извиђачке вештине да открију положаје ИСИС-а и усмере сиријску војску и ваздушне снаге.

Једна вест која је доспела у ширу јавност јесте извештај о члану Спецназа којег су окружили терористи ИСИС-а и који је херојски организовао ваздушни напад на свој положај.

Спецназ „пенициилин“ за џихадисте

Као што је био случај у Авганистану осамдесетих година и Чеченији деведесетих година, снаге Спецназа су највећи непријатељи фанатичних исламских ратника. Једина ствар која је другачија јесте да се снаге Спецназа у Сирији нису користиле за рације.

Као и њихове западњачке колеге, руске специјалне снаге се обучавају за извиђачке мисије, пружање безбедности за важне људе и опрему, али и за спровођење рација.

Међутим, у Сирији рације нису спровођене зато што је Русија хтела да избегне губитак људи.

Руске Спецназ снаге се у Сирији званично налазе од октобра 2015. године, а незванично и годину дана више. Русија није много детаљисала о томе шта Спецназ снаге раде у Сирији.

Ове снаге су првобитно послате како би обучавале своје сиријске колеге да се изборе са лидерима ИСИС-а. Наравно, сви резултати су остали у тајности, што је карактеристично за тајне командо операције.

specnaz-vojska

Само најбољи могу у Спецназ

Разлика између Спецназа и америчких специјалних снага је то што су западњачки командоси углавном добровољачки каријеристи док руске специјалне снаге чине пажљиво одабрани војници који су се добровољно пријавили за то.

У Чеченији је страдало по 10% Спецназ снага у сваком таласу. Међутим, треба да се узме у обзир да су исте те снаге, којих је било око пар стотина, усмртиле око 80% чеченских терориста.

Спецназ снаге у Чеченији и Украјини су углавном прикупљале информације о побуњеницима и откривале њихове кампове и правце кретања. Праве нападе су спроводили артиљерија и бомбардери.

Када се Спецназ снаге суоче са побуњеничким јединицама, они увек убедљиво победе. Интересантно је да у Сирију није послат велики број војника у склопу Спецназа и да су чак и њихове сиријске колеге чиниле групу.

Првобитне Спецназ снаге су осмишљене као тим за рацију слично САС-у (британским командосима).

У Русији постоји више различитих Спецназ организација. Већина њих је у склопу војске, мада неколико департмана поседују и морнарица, национална полиција, министарство спољних послова и обавештајне службе. Наравно, сваки од тих департмана је уско специјализован за оно чиме се њихова организација бави.


Извор: Тасс, Принцип

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски специјалци у Сирији

* Обавезна поља