mihailo-medenica-skrinsotСрбија је, колико примећујем, у непреболу за америчким поп певачем Принцом, па ваљда нема кад од лелека за њим да се сети 600 мученика који су на данашњи дан ’45. кренули у пробој логора!

Преживело је само њих 110, да сведоче ваљда о настрашнијем страдању стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома, муслимана…или пак да сачекају неку пригоднију згоду, јер искрено шта је њих 110, односно, стотине хиљада зверски уморених, учинило за светку поп кутуру, културу уопште, афирмацију ове мучене шаке земље на естрадном небу-осим оног песмуљка „Ђурђеван“, настале као вапај одлазећих, у сточним вагонима који су клапарали ка Јасеновцу – ништа!

Да не грешим душу (а не реметим изборну тишину јер су пренеле и агенције) на Сатром сајмишту ће оно збуњено биће звано Никола Селаковић, магационер правде положити некакав букет, дискретно, јер Принц је волео цвеће…

Пардон, ипак ће то бити скроман али достојанствен начин да се сетимо страдалника, и они су ваљда волели цвеће?..

Можда и живот, но то још није доказано, али поменута поп звезда (Господ да га помилује и подари вечни мир) сасвим сигурно јесте, баш као и толике жртве које је српски народ поднео за, рекох, шаку ове гробне земље, од: Брус Лија, Елвиса, Мајкл Џексона па све до Принца!

У Јасеновцу се неће појавити нико од наших- ваљда их је довољно под земљом па да не правимо гужву и над њом?!

Хрвати ће се баш насекирати (мислим на онај фашистички корпус, не генерализујем), јер ће на оне две столице остављене за неког од званичника из Србије морати да ставе јакне, сендвиче и флашице с водом, где ће сироти све то у руке, а треба онолико аплаудирати?

princeНашој глупости, углавном, јер, ето, одбрусили смо како нам не пада на памет да шаљемо никакве делегације, с обзиром да се злочести Хрвати спрдају с нашим жртвама и државом, а ми у сред предизборне ћутње хендикепирани да неко иступи јавно и каже: „Србија никада неће заборавити Принца и његову жртву“, ђа власт-ђа опозиција!

Шалу на страну, нема овде места за њу, ово нису прилике у којима с Хрватима треба традиционално да меримо чији је већи, да извините, јер у Јасеновцу и не треба да будемо због легитимитета оних над земљом, већ оних под њом! Увек, сваке године, о годишњици, мимо ње…

Али, шта зна народ којем се историја вазда понавља јер никако да схвати како она није карусел за коју ваља купити више карата од комшија, не би ли показали колико смо имућни, већ стаза ходочашћа којом се корача у напред како би остало нешто стопа за нама, а тек трагови који воде у круг?!

Што на овим друштвеним мрежама „кажу“: РИП – Принче, недостајаћеш нам (а био је музичарчина, нема спора), на твоју сам песму смувао прву рибу“, па онај тугаљиви „смајли“, или како се већ зове?..

JasenovacЖртве Јасеновца – хвала вам за „Ђурђевдан“, обавезно је наручујемо о свадбама и осталим слављима, екстра је за ломљење флаше „вињака“ о главу, ала сте је смислили, свака вам част!

Мора да сте имали баш екстра инспирацију (па иде онај смајли с кезом преко целе главуџе), а и у возовима је жешће смор, падне човеку свашта креативно на памет…

А, да, хоће и чучање над јамом да нагна талас лирике у човеку, али зашто баш Принц, зашто сад, о Боже чувај нам Мадону, само нам је још она остала…

Вечни мир и спокој жртвама Јасеновца- онима под прозаичним „излетиштем“ на обали Саве, како и онима који су живо-умрли успели да се пробију из њега!

Хрвати – Принца вам никада нећемо опростити! Знамо да сте ви, узалуд поричете!


Извор: Недељник, Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Ма, какав Јасеновац … умро Принц

* Обавезна поља