hodorkovski 3БЕРЛИН – Бивши руски нафтни тајкун Михаил Ходорковски, кога је пре два дана указом помиловао председник Владимир Путин, рекао је данас у интервјуу руском листу „Њу тајмс“ да се неће укључивати у политику и да неће тражити поврат имовине своје некадашње нафтне компаније „Јукос“.

Ходорковски је рекао да му није био постављен ниједан услов за добијање помиловања након 10 година проведених у затвору, али је навео да је у писму Путину навео: „Не намеравам да се укључујем у политику, нити да се борим за поврат имовине ‘Јукоса“.

Некад најпознатији руски затвореник, који је у петак изашао из затвора тек неколико сати нако што га је помиловао Путин, путовао је истог дана авионом у Немачку да би посетио мајку Марину која је била у једној берлинској клиници на лечењу рака.

Пре 10 година је имовина Ходорковског била процењена на осам милијарди долара, а темпо његовог успона је одузимао дах – од 2001. године, када је на листи најбогатијих људи света био на 194. месту, до 2003. године, када се попео на 26. место.

У мају 2005. године суд у Москви је осудио Ходорковског и бившег челника банке „Менатеп“ Платона Лебедева на девет година затвора за малверзације и утају пореза. Накнадно је судски та казна смањена на осам година.

У другом предмету, суд је 30. децембра 2010. Ходорковског и Лебедева казнио на 14 година затвора због „нелегалног присвајања и прања новца стеченог криминалом“.

Московски градски суд потом је ублажио казну на 11 година, а Врховни суд за још два месеца, тако да Лебедев треба да изађе на слободу у мају 2014, а Ходорковски је требало да буде пуштен у августу следеће године.

Након судског процеса је велики део некадашње империје „Јукос“ на лицитацији продат државном енергетском концерну „Росњефт“.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Ходорковски неће у политику, нити тражи „Јукос“

* Обавезна поља